Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niektorí ruskí vojaci prechádzajú na stranu Ukrajiny, hovorí vojnový fotograf Ján Husár
Zdielať na

Niektorí ruskí vojaci prechádzajú na stranu Ukrajiny, hovorí vojnový fotograf Ján Husár

UKRAJINA / Ukrajinci schovaní pod zemou niekoľko mesiacov, ľudské štíty či dokonca údajný letecký útok na vlastné jednotky. To je len niekoľko z mnohých príbehov, ktoré nám porozprával vojnový fotograf Ján Husár. Posledné dni bol dokumentovať situáciu priamo na fronte v okolí Charkova.

​Situácia okolo Charkova je podľa Husára nestabilná. Niektoré obce mali byť už niekoľkokrát okupované aj oslobodené. Bombardovanie počuť skoro každý deň. Často len stovky metrov od neho. "My sme nevedeli, že tam sú, lebo oni boli v nejakom lese. Niekde sa odparkujú, vystrelia 20 rakiet a potom utekajú odtiaľ preč, aby im to nezničili tú pozíciu," povedal Husár. 

Vojaci majú po sebe strieľať najmä húfnicami a raketami. O to je vojnový terén nebezpečnejší aj pre novinárov. Ukrajinskí vojaci majú skúšať rôzne taktiky. "Napríklad podpaľovali časti lúk a lesov, aby to dymilo a potom vlastne z niektorých tých častí, nie zo všetkých, strieľali. Robili si nejakým spôsobom dymové clony," uviedol Husár. 

Vojaci majú využívať dotknuté obce ako ľudské štíty. Situácia má byť, ale iná ako pri konfliktoch na blízkom východe. Obyvatelia v nich ostávajú dobrovoľne. "Dá sa to potom používať na to, že boli zničení tí civilisti," povedal Husár. Už asi dva mesiace sa v pivnici schovávajú aj manželia, s ktorými sa vojnový fotograf rozprával. Na život pod zemou priamo v časti frontovej línie si už ako tak zvykli a o útek sa ani nesnažili. I keď nemajú elektriku a plyn, dobrovoľníci ich pravidelne zásobujú. "To už na nich vidíte, že oni nie sú úplne prítomní. Keď sa nič nedeje, oni nespia lebo nevedia, čo sa bude diať, ale keď napríklad vedia, že strieľajú Ukrajinci tak idú spať lebo skrátka vedia, že všetko je v poriadku. Ale keby išli preč, tak sa boja, že by to nezvládli, že by zomreli," uviedol Husár. 

​Vyfotografovať sa mu podarilo aj zostrelený vrtuľník, ktorý mal údajne patriť ruskej armáde. Podľa rádiovej komunikácie, ktorú mal možnosť si vypočuť, mal pilot dokonca útočiť na vlastné jednotky. "Oni mu hovorili, že nemá strieľať, že útočí na ich pozície a tam niekde sa celá tá komunikácia sekla. Tu sa stáva, že tí Rusi napríklad prejdú, že tí vojaci sa vzdajú alebo tak. Ale nie je ich veľa," dodal Husár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy