Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chorvátsky parlament schválil zákon o zavedení eura ako oficiálnej meny
Zdielať na

Chorvátsky parlament schválil zákon o zavedení eura ako oficiálnej meny

Archívna reportáž

ZÁHREB / Chorvátsky parlament podľa očakávania schválil zavedenie eura ako oficiálnej meny v krajine. Podľa chorvátskych médií v 151-člennom Sabore tento právny akt podporilo 113 prítomných poslancov, 17 bolo proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Od 5. septembra budú ceny uvádzané aj v eurách 

Euro by sa malo stať oficiálnou menou v Chorvátsku od januára budúceho roka. Už od 5. septembra sa ale počíta s uvádzaním cien ako v doterajšej mene kunách, tak v eurách. V oboch menách by potom ceny mali platiť po celý budúci rok. Cieľový dátum prechodu na euro si však ešte vyžaduje pozitívne hodnotenie Zo strany Európskej komisie a zodpovedajúce rozhodnutie Rady Európskej únie.

Schválený zákon okrem iného upravuje právny rámec, zmenku hotovosti, konverziu pôžičiek a vkladov a ochranu spotrebiteľov pred nezákonným zvyšovaním cien v súvislosti so zavedením eura. Cieľom tohto právneho predpisu je zabezpečiť hladký prechod na euro a efektívne fungovanie hospodárstva. Banky, chorvátska pošta a finančná agentúra Fina budú môcť po celý rok 2023 zamieňať kuny za eurá zadarmo. Neskôr bude zmenu možné uskutočniť po neobmedzený čas v chorvátskej centrálnej banke.

Členmi eurozóny je 19 krajín 

Chorvátsko bolo prijaté do európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II spolu s Bulharskom v júli 2020. V tomto režime štáty musia zotrvať aspoň dva roky, kým môžu zaviesť euro. Členmi eurozóny je v súčasnosti 19 krajín Európskej únie, a to Belgicko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Írsko, Taliansko, Cyprus, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Nemecko, Holandsko, Portugalsko, Rakúsko, Grécko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko.

Zaviesť jeden deň euro by s výnimkou Dánska mali všetky členské krajiny Európskej únie, teda vrátane Česka. Praha ale dáva opakovane najavo, že s týmto krokom nebude ponáhľať. Dánsko si spolu s Britániou hneď na začiatku vyrokovalo trvalú výnimku a euro zaviesť nemusí. Británia medzitým z Európskej únie vystúpila. Česká republika sa zaviazala prijať euro podpisom prístupovej zmluvy k EÚ. Česká verejná mienka však nie je prijatiu eura dlhodobo naklonená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy