Skoro jasno
15°
Bratislava
NAKA zadržala mladého neonacistu, mal sa dopúšťať aktov terorizmu
Zdielať na

NAKA zadržala mladého neonacistu, mal sa dopúšťať aktov terorizmu

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zadržala nebezpečného pravicového extrémistu. Ide o 22-ročného Slováka na internete vystupujúceho pod prezývkou SLOVAKBRO. Rovnaké meno nesie aj akcia, v rámci ktorej ho NAKA zadržala.

Spolupracovali na nej s českou políciou, Europolom, Eurojustom či americkou FBI. Mladý Slovák mal sympatizovať s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou. Tá presadzuje ideológiu militantného akceleracionizmu a kultúry SIEGE. Podstatou prvého menovaného smeru je zrýchlenie určitých politických, ekonomických či sociálnych procesov, ktoré majú za cieľ urýchliť rozvrat demokratického systému alebo úpadok spoločnosti. Túto teóriu si privlastnili aj novodobí násilní extrémisti. Urýchlením rasového konfliktu by chceli vybudovať biely etnoštát.

SIEGE je zbierka násilných pronacistických a pro-Charles Mansonových esejí, ktoré napísal americký neonacista James Mason v 80. rokoch. Kniha neskôr inšpirovala generáciu neonacistov. Tí vytvorili násilnú online subkultúru s názvom Siege Culture, ktorá vyzýva na rasovú vojnu. K sympatizantom má patriť aj zadržaný 22-ročný Slovák.

"Podozrivý je z toho, že mal verejne podnecovať na zvrhnutie demokratického politického systému cestou subverzných a sabotážnych činností, ale aj aktov terorizmu. Mal uverejňovať a zdieľať fotografie glorifikovaných „bielych“ teroristov," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podľa policajtov im mal verejne prejavovať sympatie a schvaľovať ich teroristické činy. Obvinený mal tiež uverejňovať návody na výrobu zbraní, výbušnín a mín, ale aj príspevky s návodmi na sabotážne útoky. "Dopustiť sa mal aj niekoľkých trestných činov extrémizmu. Policajti národnej kriminálnej agentúry vykonali domové prehliadky, pri ktorých zaistili viacero stôp, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu," doplnil Slivka.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS dňa 12.5.2022 rozhodol o vzatí do väzby obvineného P.B. Dôvodom väzby je obava z možného pokračovania v TČ, teda preventívna väzba," konštatoval hlas Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Obvinený si totiž ponechal zákonnú lehotu na podanie sťažnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy