Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Prievidzi objavili židovské náhrobné kamene, ktoré mali byť počas komunizmu rozdrvené
Zdielať na

V Prievidzi objavili židovské náhrobné kamene, ktoré mali byť počas komunizmu rozdrvené

PRIEVIDZA / Je to neuveriteľný objav. Takto historici hodnotia nález židovských náhrobných kameňov. Tie našli pri výkopových prácach na technických službách v Prievidzi. Počas komunizmu ich mali rozdrviť. Namiesto toho ich tajne zakopali. Našli ich až teraz.

"Možno hovoriť o unikáte, objave storočia. O tomto sa vôbec nevedelo," povedal historik Erik Kližan. Náhrobné kamene našli úplnou náhodou, počas výkopových prác. "Boli zakopané v zemi a pri náhodnom kopaní terénu ich objavili v zemi," uviedol Michal Dobiáš, OZ Spolu sme Prievidza. "Sú to náhrobné kamene pôvodnej židovskej obce na Slovensku," povedal Kližan. 

Nikto ani len netušil, že existujú. Pochádzajú z niekdajšieho židovského cintorína. "Tento cintorín bol v roku 1985 zničený," uviedol Dobiaš. Vtedy dostali zamestnanci za úlohu kamene rozdrviť. Príkaz nesplnili a tajne ich zakopali. "Možno hovoriť o unikáte, objave storočia. O tomto sa vôbec nevedelo," povedal Kližan. 

"Momentálne sa k nim nikto nehlási a preto si spomenieme," povedala primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková. "Človek zametá tie kamene so zatajeným dychom," uviedol Kližan. Náhrobné kamene teraz podrobia expertíze. Potom ich vrátia na pôvodné miesto. "Náhrobné kamene budú umiestnené na židovskom cintoríne," dodala Macháčková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy