Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajina obmedzila tok plynu: Od začiatku mája je pokles o 50 %
Zdielať na

Ukrajina obmedzila tok plynu: Od začiatku mája je pokles o 50 %

BRATISLAVA / Od ruského útoku na Ukrajinu je jednou z kľúčových otázok energetická bezpečnosť. Od ruských surovín je totiž Európa závislá v rôznej miere. Napríklad, Slovensko patrí medzi najviac závislé krajiny. Aj preto odstavenie od dodávok ropy alebo plynu z Ruska nie je také jednoduché. Informácia o obmedzení ruského plynu cez Ukrajinu mnohých vystrašila.

Vojna po prvýkrát narušila dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Ešte v stredu, 11. mája, sa hovorilo, že má ísť o obmedzenie približne tretiny dodávok plynu smerujúcich na západ. O deň neskôr ráno už mala byť situácia trochu iná. "Včera to bolo mínus 16 miliónov metrov kubických, len na porovnanie spotreba Slovenska je aktuálne nejakých 10 miliónov kubických v týchto dňoch. To bola včerajšia situácia a my už vidíme aj predpoklad na dnešok. Opäť sa znižujú toky ruského plynu cez ukrajinskú hranicu a už to bude na úrovni 50 % oproti tomu, čo to bolo v predchádzajúcich dňoch od začiatku mája," povedal v relácii Ranné noviny TV JOJ analytik z portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Napriek tomu, že dodávky cez Slovensko klesli. Minister hospodárstva tvrdí, že plynu je dosť. Otázne je dokedy. "Zatiaľ plyn v Európe máme, čiže ostatní obchodníci na Slovensku vedia nakúpiť zemný plyn, avšak zatiaľ je to vysoká suma. Pochopiteľne, ak by plyn vypadol, bola by otázka tej ceny aj toho, odkiaľ ten plyn dostať," vyjadril sa analytik Badida. 

Práve vysoké ceny benzínu, či nafty sú okrem iných aspektov súčasťou nevídaného zdražovania v krajine. Poslanci preto hľadajú spôsob, ako stupňovanie cien aspoň zbrzdiť. Minister hospodárstva Richard Sulík napríklad tvrdí, že cestou by mohlo byť zníženie daňového zaťaženia za predaj palív.

"My podporíme zníženie DPH, znižovanie daní je dobré. Naša DNA je znižovať dane a zmenšovať rozsah štátu, ak s takým návrhom príde minister financií. My totiž nekafreme iným ministrom do remesla, čiže, ak Igor Matovič s takýmto návrhom príde, tak my ho určite podporíme," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy