Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hotelieri reagujú na zvyšovanie: Ceny pobytov rastú aj vo Vysokých Tatrách
Zdielať na

Hotelieri reagujú na zvyšovanie: Ceny pobytov rastú aj vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Ľudí čaká zdraženie dovoleniek o niekoľko desiatok eur aj vo Vysokých Tatrách. Hoci s veľkou nevôľou, aj tam musia reagovať na rekordne rastúce ceny potravín a paliva. Niektoré penzióny aj hotely už avizujú, že ľudia si rezervácie u nich nezrušili, ale aby mali pobyt lacnejší, vyškrtali mnohé svoje nároky.

"Tento rok začal vcelku husto... navýšili sa ceny potravín, inflácia dosahuje úroveň takmer 10 percent," povedal riaditeľ hotela v Tatranskej Lomnici Martin Novotný. Aj vo Vysokých Tatrách si za letné dovolenky priplatíme. 

Majiteľ reštaurácie i tatranského penziónu síce leto obsadené má, musel dlhé hodiny sedieť nad rezerváciami a každému klientovi ušiť dovolenku na mieru. "Zdraželo o nejakých 15 až 20 percent všetko, ale ani to nepokrýva nárast tých cien, ktorých sme svedkom teraz," uviedol majiteľ Michal Repčák. Niektorí hotelieri tak zažívajú situácie, na ktoré neboli v minulosti veľmi zvyknutí. "Hostia prídu ale nadajú si napríklad raňajky, alebo večeru, tiež sa snažia kresať ten rozpočet," povedal Repčák. 

Šetria aj veľké hotely, nielen malé penzióny, kde môžu znížiť spotrebu, tak to aj urobia, aby sa to až príliš nepremietlo do cien letných dovoleniek. "Dávame si moderné technológie, LED svetlá ale nestačí to, musí sa to premietnuť v cenách služieb," povedal manažér hotela Peter Chalúpka. 

"Ak by sme mali toto všetko pretaviť do ceny letných pobytov tak tie sú absolútne nepredajné," uviedol Novotný. Niektoré hotely sú v tomto období otvorené iba pri väčšom množstve klientov, a ak bude sezóna diétna nevylučujú, že nastane nový tatranský trend, zatváranie a otváranie. Všetci sa modlia, aby sa rastúci trend cien zastavil ešte predtým ako sa opäť začne vykurovacia sezóna. "Ak sa to nezmení, tak môžeme rovno zatvoriť," dodal Novotný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy