Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rezort vnútra zavádza zmeny v policajnom zbore. Policajti budú mať nové oprávnenia a rušia sa im menovky
Zdielať na

Rezort vnútra zavádza zmeny v policajnom zbore. Policajti budú mať nové oprávnenia a rušia sa im menovky

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu schválili novelu zákona o policajnom zbore z dielne ministerstva vnútra. Novela prinesie do praxe veľa zmien. Okrem iného zavádza novú štruktúru, policajti budú mať nové oprávnenia a rušia sa im menovky.

Z novely zákona o policajnom zbore vyplýva, že policajti nebudú mať po novom na uniformách menovky, ktoré obsahovali meno a priezvisko. Bude tam len ich služobné číslo. Podľa rezortu vnútra policajti na tento problém upozorňovali dlho. "Za posledné roky sa množili prípady, kedy vzhľadom nato, že mali menovky dochádzalo k mnohým vyhrážkam. Vyhľadávali si policajtov doma, na sociálnych sieťach a znemožňovalo im to vykonávať ich činnosť podľa zákona," povedal minister vnútra Roman Mikulec. 

Policajti dostanú možnosť namiesto do cely umiestniť osoby do takzvaného určeného priestoru, ak je takýto priestor na útvare Policajného zboru vytvorený. V rámci novely rezort vnútra zaviedol napríklad oprávnenie použitia hmatov, chvatov, úderov, ako aj kopov sebaobrany. Teda akékoľvek prostriedku, na zabránenie a odvrátenie útoku pri ohrození alebo narušení dopravy. Rozširuje sa aj oprávnenie použiť putá alebo spútavací opasok a to aj na osobu , ktorá má byť na základe rozhodnutia lekára umiestnená v zdravotníckom zariadení a kladie odpor alebo napáda iné osoby, prípadne ohrozuje svoj život. Taktiež môžu vyzvať osobu, aby sa podrobila vyšetreniu na alkohol alebo inú návykovú látku. Novela navrhuje aj prostriedky v rámci boja proti extrémizmu. Zároveň pri hromadnom porušení verejného poriadku má polícia oprávnenie uzavrieť verejne prístupné miesta.

"Vzhľadom na to, že pri niektorých tých podozreniach z TČ-nov v rámci extrémizmu, nie je celkom jednoduché stanoviť, či ide alebo nejde a ten TČ, ale niekedy to súvisí s inými vecami ktoré sa dejú alebo je to súhrn viacerých konaní a v takomto prípade je veľmi potrebné, aby bolo možné použiť informačno-technické prostriedky, čo nebolo doposiaľ možné," uviedol Mikulec. 

Podľa rezortu vnútra Novela o policajnom zbore upravuje aj niektoré podmienky používania dronov. Bezpilotné lietadlá majú zakázanú činnosť do výšky 120 metrov nad akoukoľvek budovou, domácnosťou, či inštitúciou. Menia sa aj ďalšie štyri zákony a to o civilnom letectve, vnútrozemskej plavbe, námornej plavbe a o znalcoch. Tlmočníkoch a prekladateľoch. Novela zákona o Policajnom zbore bude účinná 1. júla 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy