Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Medvedica napadla dvoch turistov. Jeden je v ťažkom stave, museli ho previezť vrtuľníkom
Zdielať na

Medvedica napadla dvoch turistov. Jeden je v ťažkom stave, museli ho previezť vrtuľníkom

HRŇOVÁ / Veľká záchranná akcia na Poľane. V horách nad Hriňovou napadla medvedica dvojicu fotografov na turistickom chodníku. Dostali sa medzi ňu a mladé. Mužovi, ktorý bol pri nej bližšie, spôsobila ťažké zranenia. Kamaráta, ktorý ho chcel brániť, uhryzla do ruky. Muž vyliezol na strom a kričal o pomoc. Do ťažko prístupného terénu vyrazili hasiči na štvorkolkách.

​Medveď napadol dvojicu mužov v lese, keď fotografovali prírodu. Kráčali po turistickom chodníku keď sa pred nimi objavilo medvieďa a keď sa otočili, zaútočila na nich jeho mama. "Medvedica napadla kamaráta, ja som sa bránil sprejom. Potom zaútočila aj na mňa," uviedol Michal. 

Michala pohrýzla do ruky, aj napriek zraneniu sa mu podarilo vyliezť na strom odkiaľ kričal o pomoc. Jeho kamarát Igor utrpel ťažké zranenia viacerých častí tela, vrátane tváre, brucha a končatín. Do ťažkoprístupného terénu vyrazili hasiči. 

Michalovi ošetrili ruku na mieste záchranári a previezli ho sanitkou do nemocnice. Na miesto leteli leteckí záchranári z Banskej Bystrice. Ťažko zraneného kamaráta Igora naložili s pomocou hasičov do vrtuľníka a transportovali ho do banskobystrickej nemocnice. Jeho stav je po útoku mimoriadne vážny.

"Po šiestej hodine večer bola na linku tiesňového volania prijatá žiadosť o pomoc pre dvoch turistov po napadnutí medvedicou. Stret so zverou sa mal odohrať v katastri obce Hriňová v blízkosti hotela Poľana na turistickom chodníku v ťažko dostupnom teréne," napísal Hasičský a záchranný zbor na svojej sociálnej sieti.

Na Poľane fotografovali prírodu

Muži chodia do prírody často, jeden z nich pracuje ako lesník a tak vedia ako sa v teréne správať. "Išli sme po chodníku a zrazu sme počuli medvieďa, obzreli sme sa a už nás napadla," opísal medvedicou napadnutý Michal. "Napadla kamaráta do tváre, ja som ho išiel brániť, vystriekali sme spreje, ale na to nereagovala, napadla aj mňa, ani neviem ako som sa ubránil," doplnil Michal. Medvedici skrížili cestu, podľa Michala mala tri mláďatá. 

Podarilo sa mu vyliezť na strom a privolať pomoc. Zranených mužov hľadali hasiči v ťažko prístupnom teréne na Poľane zhruba dve hodiny. Michalovi medvedica dohrýzla ruku, previezli ho sanitkou do nemocnice. Kamaráta lekári operovali, jeho stav je momentálne stabilizovaný, no mimoriadne vážny. Štátna ochrana prírody hodnotí tento prípad ako náhodný jav. "Prebieha medvedia ruja a sú v strese, medvedice navyše vyvádzajú mladé, ktoré si chránia," vysvetlil Patrik Micháľ z Lesy SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy