Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Robert Fico o obvinení: Cieľom je zatvoriť Smeru papuľu
Zdielať na

Robert Fico o obvinení: Cieľom je zatvoriť Smeru papuľu

BRATISLAVA / Obvinený bývalý premiér a predseda strany Smer – SD Robert Fico prišiel na Národnú kriminálnu agentúru kvôli prípadu Súmrak. Na prezídium Policajného zboru prišiel aj obvinený podnikateľ Norbert Bödör.

"Je mi ľúto, že sa musíme zase vrátiť k tejto téme. Bol by som radšej keby sme mohli hovoriť o sociálnych témach, ale to vás (novinárov) nezaujíma," povedal na začiatku tlačovej konferencie Robert Fico. 

Fico: Stále neviem, z čoho ma to obvinili

"20. apríla som si prevzal nejaké uznesenie o vznesení obvinenia a od stredy si ho čítame. Všade bol zločin, ktorý páchal Kiska a Matovič. My stále nechápeme, v čom spočíva toto uznesenie o vznesení obvinenia," okomentoval svoje obvinenie Fico. Vo svojom vyhlásení sa oprel aj o odborníkov, ktorí si takisto mali prečítať uznesenie o vznesení obvinenia. "Aj vy to čítate, aj odborná verejnosť a tá netuší, čo je obsahom tohto uznesenia. Hovoríme o významných kapacitách. Či to je Burda, sú tu známi vyšetrovatelia, napríklad Tomáš Drgoň. Rovnako komunikujeme so zahraničím a tiež nechápu," povedal pred novinármi predseda strany. "My to čítame zhora zdola, my tomu uzneseniu nerozumieme, čomu sa mám brániť, že som bol premiér vlády? Mám sa brániť za to, že Matovič a Kiska páchali zločin," pýtal sa na tlačovej konferencii Robert Fico. 

Výsluch netrval dlhšie ako 10 minút

"Výsluch ako taký trval 10 minút, ostatné boli formálne náležitosti. Chcem pripomenúť, že to čo teraz poviem je nahraté. Jednak zo strany vyšetrovateľa a aj my máme, ak by ste chceli hocikedy k dispozícii. Spýtal sa ma vyšetrovateľ či budem vypovedať," bývalý premiér využil svoje právo a vypovedať odmietol. 

Predseda strany: Cieľom je zatvoriť Smeru papuľu 

"My sme skončili výsluch a ja som sa doteraz nedozvedel, o čom je to uznesenie o vznesení obvinenia. Čo z toho vyplýva? Toto tento pán nemohol napísať. Toto mu napísal na Úrade špeciálnej prokuratúry, lebo nemal ani potuchy, o čom sa bavíme. Samozrejme, Matovičov pes Lipšic to dal napísať. dnešný výsluch bol dobrý na to, že sme sa dozvedeli, že ani vyšetrovateľ, ktorý podpísal 107 stranové obvinenie netuší, o čom to je," konštatoval Robert Fico. 

V stredu Robert Fico prišiel na prezídium policajného zboru. Pred ním bol na prezídiu aj Norbert Bödör. Podľa obhajcu Michala Mandzáka absolvoval jednoduchý úkon. 

Robert Fico odmietol vypovedať

Pred novinárov predstúpil Robert Fico spolu so svojim obhajcom Davidom Lindtnerom. Podľa obhajcu Lindtnera Robert Fico žiadal vysvetliť uznesenie, pretože mu nie je jasné, z čoho a na základe čoho je obvinený. "Nebol nám vysvetlený obsah uznesenia tak, aby sme mu porozumeli. Z tohto dôvodu poslanec využil svoje právo a odmietol vypovedať," informoval za prítomnosti Fica jeho obhajca Lindtner. 

Celé vyjadrenie obhajcu Davida Lindtnera nájdete vo videu: 

Zuzana Čaputová: Každé trestné stíhanie opozičného politika je pre krajinu citlivým testom demokracie

Prezidentka Zuzana Čaputová sa k obvineniu Roberta Fica. "Slovensko nie je totalita a rozsudky súdov nie sú dané vopred. Robert Fico má k dispozícii všetky právne prostriedky na to, aby sa mohol účinne brániť," konštatovala vo svojom príspevku na sociálnej sieti. 

"Prezidentka sa pridala k uzneseniu, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane ústa. Ona mi odkázala, že nemám právo sa brániť politicky. Sme svedkami konca demokracie na Slovensku," reagoval na slová prezidentky Robert Fico. 

Okrem Roberta Fica dnes na polícii vypovedali aj ďalšie známe mená

Norbet Bödör, ktorý je s Ficom obvinený aj v aktuálnej kauze však novinárom nechcel spresniť, o čom konkrétnom vypovedal. Pred iného vyšetrovateľa sa dostavil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, a to ako svedok v prípade obvineného právnika Mareka Paru. Podľa polície mal byť práve Špirko obeťou kompromitujúcich materiálov. A to vraj preto, že poukázal na prepojenia ex-ministra Kaliňáka so spoločnosťami daňového podvodníka Ladislava Bašternáka.

O väzbe advokáta Paru rozhodnú v pondelok

Najvyšší súd SR bude o väzbe obvineného advokáta Mareka Paru rozhodovať na verejnom zasadnutí v pondelok 2. mája o 13:00. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu.

Advokáta obvineného pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny Špecializovaný trestný súd v nedeľu 24. apríla nevzal do väzby a prepustil zo zadržania. Mareka Paru zadržala Národná kriminálna agentúra v stredu 20. apríla v rámci akcie Kaifáš. Podľa orgánov činných v trestnom konaní sa mal podieľať na diskreditácii prokurátora Vasiľa Špirka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy