Polojasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Heger uvoľní zo svojej rezervy státisíce na opravu vyhoreného domovu dôchodcov
Zdielať na

Heger uvoľní zo svojej rezervy státisíce na opravu vyhoreného domovu dôchodcov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Pre 190 seniorov bol vyhorený domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi doslova domovom. Hoci majú dočasné útočiská, sami to berú iba ako rekreáciu. Aby sa mohli vrátiť, mesto potrebuje peniaze na rekonštrukciu. Z rezervy predsedu vlády Eduarda Hegera pribudne mestu 200-tisíc eur.

Od požiaru, dňa 29. 3., inak rušné chodby a miestnosti stíchli. Aj dnes vidieť na nižších podlažiach stopy po požiari a vode. No už neexistujúce 4. poschodie dávajú postupne do poriadku. Pracovníci vypratali požiarovisko za 14 dní. V súčasnosti pracujú na zaizolovaní strechy.

Najväčšia skupinka dôchodcov stále obýva priestory zariadenia Ministerstva vnútra SR v miestnej časti Ferčekovce. "Ťažko sa tu zvyká. Ináč nie je tu zlé. Obsluhu máme, čisto máme, strava je. Čiže nie je tu zlé, len maličké izbičky. Tešíme sa, že čoskoro pôjdeme dole," okomentovala pobyt Eva Kalafusova, obyvateľka domova dôchodcov. 

Heger: Vyčlenil som 200-tisíc eur na obnovu

"Práve kvôli tomuto ich skorému návratu som vyčlenil z mojej rezervy 200 000 eur. Aby sme im pomohli uhradiť náklady na obnovu tohto domova," vyjadril sa premiér Eduard Heger. Poslanci Košického samosprávneho kraja tiež schválili 100 000 eurovú pomoc z rozpočtu kraja. Peniaze sa aj naďalej zbierajú aj formou verejnej mestskej zbierky, tam je približne 10 000 eur. 

​Oprava bude stáť 3 milióny eur

"Dostať naspäť dom dôchodcov do pôvodného stavu bude stáť plus mínus 3 000 000 eur," informoval primátor Pavol Bečarik. Mesto ešte dúfa v pomoc od samospráv, a tiež čakajú na plnenie krytia zo strany poisťovne. "Si myslím, že to v konečnom dôsledku dáme nejak do hromady," povedal primátor mesta Bečarik. "Ak bude všetko dobre naštartované, tak ako beží, za posledný mesiac. Tak do „mesiaca“ by sme mohli mať prvú časť ľudí presťahovanú. To je môj sen," vyjadril sa riaditeľ domova, Štefan Šiška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy