Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
DSS, v ktorej vypukol požiar, odporúča občianske združenie zbúrať, Prešovský samosprávny kraj to odmieta
Zdielať na

DSS, v ktorej vypukol požiar, odporúča občianske združenie zbúrať, Prešovský samosprávny kraj to odmieta

SNINA / Týždeň po tragickom požiari v Domove sociálnych služieb v Osadnom žiada Občianske združenie Sociofórum okamžité zatvorenie zariadenia. Zároveň jeho zástupcovia chcú, aby klientov presťahovali do bezpečných priestorov, ktoré by - ako dodali - vyhovovali štandardom 21. storočia. Zariadenie spadá pod Prešovský samosprávny kraj a ten ho v žiadnom prípade zatvoriť nechce. Odvoláva sa na nedávne dobré hodnotenie kvality zo strany ministerstva práce.

Požiar v zariadení v Osadnom vypukol pred týždňom. Vyžiadal si štyri ľudské životy. Ďalších 5 klientov zariadenia je naďalej hospitalizovaných v nemocnici.

Podľa vyjadrenia PSK centrum v Osadnom funguje už 60 rokov a poskytuje sociálne služby ťažko zdravotne postihnutým, aj osobám s nepriaznivým zdravotným stavom. Platforma Socioforum reaguje, že budovy, v ktorých sa nachádzajú mnohé DSS, neboli účelovo určené na poskytovanie sociálnych služieb a práve preto podľa Sociafora dlhodobo nevyhovujú základným protipožiarnym predpisom a hygienickým štandardom.

"V kontrolných správach príslušných autorít nachádzame vyjadrenia, že viacposchodové budovy s desiatkami imobilných klientov, ktoré nemajú mnohokrát ani výťah, je možné evakuovať do pätnásť minút, nevieme hodnotiť inak ako aroganciu, nezodpovednosť," vyjadrila sa štatutárna zástupkyňa Lýdia Brichtová. Prešovský samosprávny kraj zariadenie v žiadnom prípade zatvoriť neplánuje. Tvrdia, že vyvíjajú maximálne úsilie na to, aby mali klienti dôstojné podmienky pre život. Podľa VÚC sú v teplom, čistom a dôstojnom prostredí. Vyhlásenia Sociofóra považujú za maximálne nevhodné a to aj vzhľadom k tomu, že zamestnanci zariadenia aj zamestnanci z PSK s pomocou mesta Snina robia maximum pre dôstojný život klientov. "Nezávislá platforma SocioFórum nepozná aktuálny reálny stav zariadenia, preto považujeme za neprimerané takýmito vyhláseniami zneisťovať prijímateľov, zamestnancov a ich rodiny," vyjadrila sa Lea Heilová z oddelenia komunikácie PSK. 

Podľa PSK je toto zariadenie z pohľadu nastavenia bezpečnostných noriem a ochrany zdravia jedno z najpríkladnejších. Dokazovať to má aj nedávne hodnotenie kvality zo strany Ministerstva práce SR. "Zariadenie dosiahlo najvyššie možné hodnotenia z pohľadu kvality služieb, personálneho zabezpečenia, ubytovania, vrátane nastavenia a dodržiavania BOZP," doplnila informácie Lea Heilová. Sociofórum to vidí inak. "Veď aj táto budova nebola účelovo stavaná na poskytovanie sociálnych služieb, a preto aj bola zaradená do procesu deinštitucionalizácie, to znamená, že všetci klienti postupom času mali z týchto objektov odísť," konštatovala Lýdia Brichtová. To, ako boli zabezpečené podmienky kvality poskytovania sociálnej služby, rieši aj ministerstvo práce. Situáciu monitorujú. Zariadeniu poskytli psychologickú, humanitárnu pomoc a zabezpečiť chcú aj potrebné aktivačné práce. "Za otázky požiarnej bezpečnosti a BOZP zodpovedá štatutár zariadenia a zriaďovateľ. Preto aj ďalšie kroky na základe zistených skutočností vyšetrovania sú v kompetencii PSK," uviedla Michaela Slivková Kirňaková, hovorkyňa ministerstva práce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy