Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Náhradná matka cestovala z bombardovanej Odesy až do Užhorodu, kde porodila. Dieťatko vyšetrili košickí lekári
Zdielať na

Náhradná matka cestovala z bombardovanej Odesy až do Užhorodu, kde porodila. Dieťatko vyšetrili košickí lekári

KOŠICE / Lekári košickej nemocnice sa každý deň stretávajú s rôznymi príbehmi ukrajinských matiek a rodín, ktoré utekajú pred vojnou. Tentoraz malá Joy chytila za srdiečko celé Neonatologické oddelenie. Priniesli ju tam jej genetickí rodičia a na Slovensku ju dali skontrolovať, či s ňou môžu bezpečne odletieť domov do Paríža. Mnoho detí sa ale kvôli vojne, k svojim genetickým rodičom nedostane.

Žena z Odesy porodila dieťa, ktoré vynosila pre francúzsku rodinu

11-dňovú Joy prinisieli na vyšetrenie do košickej nemocnice pred odletom domov. Náhradná ukrajinská mama cestovala vlakom až do Užhorodu, kde následne Joy porodila. "Rodičia si ho prevzali v Užhorode a žiadali od nás, aby sme teda overili jeho zdravotný stav. Z anamnézy vieme, že ten pôrod nebol úplne jednoduchý, takže to bol dôvod určité veci znova zhodnotiť," vysvetlil neonatológ UNLP v Košiciach, Peter Krcho. Joy prišla na svet o tri týždne skôr, počas šialenej cesty z bombardovanej Odesy do bezpečia.

"Neinvazívne, nezaťažujúco, dvojminútovým vyšetrením zhodnotíme niektoré krvné parametre. Takže sme vedeli týmto rodičom v priebehu krátkej chvíli povedať, v akom stave sa ich dieťa vyskytuje a aspoň takto sme im pomohli v tej strastiplnej ceste, ktorú absolvovali," dodal Krcho. "Mali sme nejaké obavy o jej zdravie, najmä o srdiečko a mozog. Ale teraz sme už spokojní, je v dobrých rukách," vyjadril sa Julian, otec novorodeniatka. Nelly a Julian patria medzi šťastlivcov, ktorým sa v tomto vojnovom čase, podarilo ku svojmu vlastnému genetickému dieťaťu dostať. Na svoj poklad čakali dlhých desať rokov. "Práve tento rok budeme mať desiate výročie nášho sobáša. Toto je náš najväčší dar. Náš zázrak," vyjadrila sa Nelly.

​Ukrajina je jednou z krajín, ktorá legálne ponúka možnosť náhradného materstva pre cudzincov za finančný poplatok. Túto možnosť využívajú tisíce párov z Európy, Kanady, ale aj z Číny, či iných krajín sveta. Ročne sa tak na Ukrajine narodí približne 2 500 detí. Mnohé z nich sa ale kvôli vojne nemôžu dostať k svojim genetickým rodičom. "Asi treba povedať to, že budeme radi keď budeme vedieť každému takémuto novorodencovi, ktorému sa podarí z Ukrajiny uniknúť, urobiť tieto vyšetrenia a posunúť ich ďalej do Európy," vyjadril sa Krcho. "Úlohou každého zdravotníka, je v prvom rade pomôcť, zachrániť život a pomôcť pokiaľ sa dá," vyjadrila sa aj hovorkyňa UNLP v Košiciach, Monika Krišková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy