Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jaroslav Haščák žiada od štátu ospravedlnenie, alebo 16 miliónov eur
Zdielať na

Jaroslav Haščák žiada od štátu ospravedlnenie, alebo 16 miliónov eur

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Právnici zastupujúci Jaroslava Haščáka podali žiadosť o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody spôsobenej nezákonným trestným stíhaním a väzbou. Tento krok avizovali už 11. januára 2022. Žiadosť bola doručená Ministerstvu spravodlivosti elektronickou formou 25. marca 2022.

Jaroslav Haščák zastúpený advokátskou kanceláriou Dentons podal 25. marca 2022 Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky žiadosť o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody, ktorá mu bola spôsobená nezákonným obvinením, zadržaním a väzbou vo veci údajného vynášania spravodajských informácií týkajúcich sa tzv. spisu Gorila z prostredia SIS.

J. Haščák žiada Ministerstvo spravodlivosti SR, Generálnu prokuratúru SR a Ministerstvo vnútra SR o verejné ospravedlnenie za spôsobenú ujmu. Uplatňuje si taktiež peňažné nároky v celkovej predpokladanej výške až 16 829 724 EUR pozostávajúce z ušlého zisku, trov trestného konania a peňažnej satisfakcie za spôsobenú nemajetkovú ujmu. 

Ak k ospravedlneniu nedôjde, bude nárok uplatnený na súde. Akúkoľvek peňažnú čiastku, ktorá by mu bola priznaná v prípadnom súdnom konaní, si J. Haščák neponechá pre seba, ale po odpočítaní nákladov na právne služby ju venuje na dobročinný účel, o ktorom bude vopred informovať. 

Podľa Petra Kubinu, managing partnera advokátskej kancelárie Dentons, ktorá J. Haščáka zastupuje: „Náš klient sa domáha len toho, čo by malo zo strany štátu prirodzene nasledovať po každom obvinení a vzatí do väzby, pri ktorom súdy konštatovali jeho nedôvodnosť a nezákonnosť. V tomto prípade označili postup štátnych orgánov voči nášmu klientovi za nezákonný jednohlasne dva senáty, teda osem sudcov Najvyššieho súdu SR a v zhode s nimi aj generálny prokurátor. Orgány prípravného konania, ktoré mali dbať na zachovanie dozoru a kontroly zákonnosti zásahov do osobnej slobody v trestnom konaní, tak žiaľ v trestnej veci Jaroslava Haščáka očividne zlyhali. Akceptácia nášho návrhu na ospravedlnenie je skutočne to minimum, čo by štát mal v takomto jednoznačnom prípade urobiť.“ 

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla zareagoval písomne: "Po doručení každej žiadosti o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody si v prvom kroku ministerstvo spravodlivosti zabezpečuje podklady pre jej posúdenie a následne pristupuje k vecnému posúdeniu.

V prípade posúdenia žiadosti ako dôvodnej je možné pristúpiť k poskytnutiu satisfakcie aj formou ospravedlnenia. Otázky, či je ministerstvo pripravené čeliť žalobe, alebo či v konkrétnom prípade dôjde k ospravedlneniu, sú nateraz predčasné. V každom prípade to, či príde k satisfakcii formou ospravedlnenia nie je závislé od skutočnosti, či žiadateľ hrozí miliónovou žalobou, ale od posúdenia dôvodnosti žaloby."

Inštitút ľudských práv je za odškodnenie

“Nezávisle od toho čo si o pánu Haščákovi myslíme je neakceptovateľné, aby výkon väzby pripomínal stredovek. Ak je pravda, to čo uvádza a vzhľadom na povahu týchto tvrdení nebude ťažké to overiť, tak boli porušené jeho ľudské práva vo viacerých inštanciách. V prípade spánkovej deprivácie je dokonca možné hovoriť o pokuse o mučenie. Je otázne, koľko ľudí, ktorí na rozdiel od pána Haščáka neboli v tak privilegovanej pozícii aby svoje zážitky medializovali, takéto zaobchádzanie zažilo. Považujeme za adekvátne aby boli vyvodené aj disciplinárne postihy voči príslušníkom Policajného zboru, ktorí neadekvátne dlho zadržiavali súkromnú korešpondenciu.” povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher

Haščákovi advokáti tento krok avizovali už začiatkom roka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy