Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záujem o vlastnú zeleninu narastá úmerne s rastom cien potravín
Zdielať na

Záujem o vlastnú zeleninu narastá úmerne s rastom cien potravín

SLOVENSKO / Pandémia či zdražovanie energií a potravín, prinútilo čoraz viac ľudí, rozmýšľať nad vlastným pestovaním plodín. Pestovanie doma uprednostnili dokonca aj tí, ktorí bývajú v panelákoch v mestách. Zeleninu si pestujú aspoň na balkónoch. V rodinných domoch postupne zmenšujú svoje trávnaté plochy a menia ich na hriadky.

V týchto dňoch sa pomaly prebúdza nielen príroda, ale aj záhradkári. "Po dlhom čase sme čakali, kým bude krajšie počasie a môžeme sa tu znova prplať," vyjadrila sa pestovateľka Zlatka Uríčková. Záujem o vlastnú zeleninu narastá úmerne s rastom cien potravín. A rozširuje sa aj množstvo pestovaných plodín. "Všetko, rajčiny, ale nie že 5 kusov, ale 200. Ja to nechodím predávať, konzumujem, nebudem kupovať v obchode," vysvetlil pestovateľ Ľuboslav Kajtman. 

Čoraz väčšej popularite sa tešia komunitné záhrady

"Krasňanský zelovoc oslavuje tohto roku desiate výročie, bola to asi prvá komunitná záhrada v Bratislave," vyjadril sa Miroslav Vajs z Krasňanského zelovocu. Odvtedy sa komunitné záhrady stali trendom a pribudla ich ďalšia desiatka. Prakticky v každej mestskej časti, najmenej jedna. "Vznikajú ďalšie, vidieť to, že ľudia majú záujem," dodal Vajs. "Zakladajú sa komunitné záhrady, kde si ľudia z jedného bloku môžu pestovať rôzne plodiny," vyjadrila sa Eva Zahradníková, botanička PF UK. Krasňanský zelovoc má necelú dvadsiatku rodín, ktoré sa tu stretávajú, pestujú plodiny a často si robia aj pikniky.


Keby sa človek chcel úplne odstrihnúť od supermarketov, musel by vlastniť celkom slušnú plochu ornej pôdy

"Pokiaľ by to boli všetky plodiny, boli by to 2 až 4 hektáre," vyjadrila sa Zahradníková. Na zdražovanie potravín sa isto málokto teší, ale nakoniec možno prevážia pozitíva, najmä tie ekologické. Napríklad, že náročne udržiavané trávniky, nahradia pestré záhrady s rôznymi plodinami. A medzi nimi aj byliny, ktoré odpudzujú škodcov a lákajú opeľovačov. To zvyšuje potom aj výnosy. Taktiež úroda zo záhrad nie je prevážaná celou Európu, ale spotrebuje sa doma, čím sa znižuje uhlíková stopa. A čo sa isto nedá zaplatiť, to sú priaznivé medziľudské vzťahy a výchovný vplyv na mladých ľudí. "Je to o trávení voľného času a komunikácii medzi susedmi," dodal Vajs.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy