Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Popri ťažkých bojoch trápi Ukrajinu aj vojna o utajované informácie
Zdielať na

Popri ťažkých bojoch trápi Ukrajinu aj vojna o utajované informácie

UKRAJINA / Výpadok elektrického prúdu, odstavené bankomaty, či vykradnuté osobné údaje. To všetko môže so sebou priniesť kybernetická vojna, ktorá popri ťažkých bojoch trápi Ukrajinu. Silné hackerské skupiny si už vybrali svoje strany a popri tom, čo vidíme, sa začala aj vojna o utajované informácie.

Pred niekoľkými dňami sa na internete objavilo falošné video Volodymyra Zelenského, v ktorom kapituloval. Napriek zlej remeselnej kvalite mohlo, podľa experta, nájsť svoju cieľovú skupinu. Stačí totiž pomerne malé množstvo tých, ktorí podobným veciam uveria, aby ich šírili ďalej. "To je budúcnosť, ktorú už žijeme, lebo tie manipulácie tu máme veľmi aktívne posledných osem rokov, či to bude video, alebo vyfabrikované webstránky, tak to bude len nejaký rozšírenejší kanál," vyjadril sa Pavol Draxler, odborník na kybernetickú bezpečnosť.

Falošné správy a videá sú ale len časťou kybernetickej vojny, ktorá prebieha popri tej konvenčnej. Ruskí hackeri na Ukrajine v posledných rokoch viackrát odstavili elektrárne, nabúrali sa do úradov a dokonca paralyzovali nadnárodné dopravné, potravinárske či farmaceutické spoločnosti. Odborník na kybernetickú bezpečnosť ale upozorňuje, že stále to nie je to najhoršie, čo sa môže stať. "Ak by sa im podarilo získať plány a prelomiť komunikáciu napríklad NATO a vôbec o tom nemusíme počuť, tak to má ďaleko väčšie následky, ako to, že si niekde občania nebudú môcť pár dní vybrať z bankomatov peniaze," vysvetlil Draxler.

​"NBÚ neeviduje zásadné množstvo kybernetických bezpečnostných incidentov," vyjadril sa hovorca Národnej banky Slovensko Peter Habara. Napriek tomu, že zatiaľ sa nič vážne na slovenskom kybernetickom poli nedeje, môže to byť len otázka času. Chýba nám totiž koncepcia. "Ak nie je dobrá analýza, to znamená, že nie je jasné, čomu sa máme brániť a prečo hlavne, tak nám môže ostať veľa bielych miest, ktoré útočníci zneužijú," dodal Draxler. "Slovensko sa dostalo na listinu nepriateľských štátov zo strany Ruska, takže treba očakávať sústredenú kampaň vo forme hybridných hrozieb a kybernetických útokov," vyjadril sa poslanec NR SR Peter Kmec. "Ešte stále máme čo robiť, podľa mojich informácií, vládna komunikačná sieť fungovala na technológii z Číny, čo sa mi nezdá ani rozumné, ani bezpečné," vyjadril sa poslanec NR SR Tomáš Valášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy