Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poľská turistka potrebovala pomoc horských záchranárov
Zdielať na

Poľská turistka potrebovala pomoc horských záchranárov

MALÁ FATRA / Dvaja Poliaci sa v sobotu vybrali na túru v Malej Fatre príliš neskoro. Na hrebeni sa rýchlo zotmelo a aj poriadne ochladilo. Turistom dochádzali sily a už tušili že sa bez pomoci do doliny nedostanú.

Už sa stmievalo, poľská turistka bola natoľko vyčerpaná, že nedokázala sama zostúpiť dolu. Privolala si pomoc a urobila dobre. Horským záchranárom navyše poskytla zlú informáciu o mieste, v ktorom sa nachádza.

"Prvotná informácia bola, že bola 150 m od Poludňového grúňa k vrcholu, ale táto informácia bola mylná, bola až pri Stohovom sedle," povedal veliteľ Horskej záchrannej služby Malá Fatra Štefan Holúbek.

Na hrebeni Malej Fatry vládnu ešte zimné podmienky. Dvojica šla na túru neskoro a podcenili aj oblečenie. "Terén nepoznali a vybrali si náročnejšiu túru tým, že prešli nejakú trasu, nebola schopná postupovať sama, nebolo síl na bezpečné zídenie," povedal Štefan Holúbek.

"Výstroj a výzbroj bola ešte podcenená vzhľadom na tvrdé podmienky nemali ani stúpacie železá," povedal ďalší záchranár, Tomáš Dikoš. 

Keď sa k Poľke horskí záchranári dostali, zo strachu a z vyčerpania plakala.

"Dali sme jej dostatok tekutín a za pomoci saní sme ju transportovali zo Stohového sedla do Vyhnanej," vraví Tomáš Dikoš, ktorý zároveň varuje: "Hrebeň sa oteplí ale príde večer tma a hrebeň je zas ľadový a tvrdý stále treba používať železá a cepín."

Horské podmienky neradno podceňovať ani keď je už jar za dverami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy