Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vandal sprejoval symbol ruskej okupantskej armády
Zdielať na

Vandal sprejoval symbol ruskej okupantskej armády

BANSKÁ BYSTRICA, ZVOLEN / V dvoch susedných mestách Banská Bystrica a Zvolen niekto posprejoval viacero objektov a označil ich písmenom Z. Rovnakým písmenom sú označené ruské tanky počas invázie na Ukrajine.

V meste pod Urpínom si obyvatelia všimli posprejované bilbordy na Švermovej ulici. Okrem písmena Z, ktoré sa objavilo na bilbordoch vo farbách ukrajinskej vlajky, tu boli aj ďalšie hanlivé slová.

"Oba billboardy v úseku budú premaľované. Ako mesto nesúhlasíme v aktuálnej situácii s akými koľvek nevhodnými a nenávistnými prejavmi a plne ich odsudzujeme, povedala Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica.

Písmeno Z sa objavilo aj na niekoľkých objektoch vo Zvolene na sídlisku Podborová.

"Mestská polícia Zvolen zaznamenala jedenásť prípadov symbolu písmena Zet, v piatich prípadoch to bolo označené na stĺpoch pouličného osvetlenia, v dvoch prípadoch na paneloch a v jednom prípade na strome,“ hovorí Juraj Chabada, náčelník mestskej polície vo Zvolene.

Ďalšie prípady označenia písmenom Z sa vo Zvolene objavili na vstupe do cukrárenskej výroby.

V tejto súvislosti sme oslovili aj vojenského historika, ktorý nám potvrdil, že písmenom Z sú označované Ozbrojené sily Ruska. Zároveň by však toto označenie, nedával do rovnosti so symbolom akým je napr. hákový kríž.

"Je nezmyslom dať znamienko rovnosti medzi písmeno Z a obrátenú svastiku – hákový kríž, symbolizujúci nacistické Nemecko. Akokoľvek odsúdime ruský útok (operáciu) na Ukrajinu, nemôžeme písmeno Z, ale aj iné písmená porovnávať k hákovým krížom. V armádach sa používajú rôzne symboly na označenie jednotiek a bojovej techniky, aby boli vizuálne rozpoznateľné jednotlivé celky (jednotky, zväzky a zväzy), vyjadril sa písomne Imrich Purdek, vojenský historik z Vojenského historického ústavu.

Písmeno Z, ktoré sa v ruskej abecede nenachádza, sa ale okamžite stalo nástrojom propagandy Kremľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy