Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza ruských špiónov: Pavla Bučku zobrali do väzby
Zdielať na

Kauza ruských špiónov: Pavla Bučku zobrali do väzby

PEZINOK / Plukovník Pavel Bučka, ktorý je obvinený zo špionáže a korupcie bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom včera Špecializovaný trestný súd po vyše troch hodinách. Preventívna väzba, ktorú navrhovala prokuratúra, má odstrániť obavu z pokračovania jeho trestnej činnosti.

Bývalý prorektor Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši voči rozhodnutiu sudkyne Ruženy Sabovej podal sťažnosť. Rozhodnutie tak nie je právoplatné, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd. Dôstojník čelí obvineniu z trestných činov vyzvedačstva a prijímania úplatku. Pre ruskú rozviedku bol údajne činný už od roku 2013. Spravodajským službám mal poskytovať citlivé informácie z prostredia NATO, ale aj Ozbrojených síl. Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku prišiel v putách bez obhajcu. Prokuratúra bola vo svojich vyjadreniach zatiaľ strohá. "V prvotných fázach by som povedal iba toľko, že bol nápomocný," povedal prokurátor Michal Šúrek. 

Z dôvodu väzobného trestného stíhania mu však advokát bude pridelený v prípade, ak si ho sám nevyberie. Štefanovi Bučkovi hrozí v prípade dokázania viny až 14 ročný pobyt za mrežami, orgány činné v trestnom konaní skúmajú aj jeho majetkový profil. Pri domových prehliadkach boli v rámci akcií Kaťuša a Matrioška zaistené USB kľúče, počítače i poznámkami, ktoré sa týkali schôdzok s ľuďmi napojenými na ruské prostredie.

"Jedná sa o dosť citlivú kauzu, viacero vecí je predmetom dokazovania, skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, ešte bude potrebné podrobiť preverovaniu určitých skutočností," uviedol Šúrek. Policajný prezident avizoval, že vyšetrovanie je na začiatku, a počet stíhaných osôb v tejto kauze môže byť ešte vyšší.

Pavel Bučka z Liptovského Hrádku

  • Spravodajský dôstojnícky kontakt pre najvyššiu ruskú rozviedku GRU
  • Vyzvedal, zbieral a vyzradil citlivé informácie strategického významu, informácie utajovaného stupňa tajné a prísne tajné, ale hlavne informácie ohľadom NATO a ozbrojených síl SR
  • Osoba priznala sumu akú prijala za tieto informácie
  • Pri domovej prehliadke boli zaistené USB kľúče, počítač s citlivými a utajovanými skutočnosťami, plány o spojencoch
  • Táto osoba pôsobila najdlhšie ako kontakt pre ruské spravodajské služby od 2013 do doby zadržania
  • Dlhodobo spolupracoval s Rusmi, podľa Lipšica na vysokej konšpiratívnej úrovni
  • Bol podaný návrh na vzatie osoby do väzby

Súvisiace články

Najčítanejšie správy