Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ako ubytovať utečenca? Ideálne je pomoc riešiť cez oficiálne združenia
Zdielať na

Ako ubytovať utečenca? Ideálne je pomoc riešiť cez oficiálne združenia

SLOVENSKO / Aj ubytovanie a pomoc pre Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou, by mala mať určité pravidlá, inak sa môžete dostať do neľahkej situácie. Združenie miest a obcí Slovenska kontaktujú ľudia, ktorí už ubytovanie utečencov nezvládajú a žiadajú štát, aby im pomohol.

"Mali sme príklad domu, ktorý ubytoval 24 detí a 4 dospelých utečencov a zrazu zistili, že to bolo už nad ich možnosti a takýchto príkladov je dnes viacero, pretože si ľudia nenastavili ani nejaké vnútorné pravidlá," vyjadril sa ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Ideálne je preto akúkoľvek pomoc riešiť cez oficiálne združenia. "V rámci našej stránky "Kto pomôže Ukrajine", je formulár pre ľudí, ktorí sa rozhodli pomôcť Ukrajincom a Ukrajinkám na úteku s ubytovaním, kde zadajú to, aký typ ubytovania ponúkajú, či je to izba, či je to samostatný byt a odkedy dokedy sú ochotní takéto ubytovanie poskytnúť. Nejaký časový úsek a nejaký popis, čo si želajú a čo si neželejú," vysvetlila manažérka združenia, Zuzana Suchová.

Takýto formulár vyplnila aj naša reportérka televízie JOJ, u ktorej na základe toho už niekoľko dní býva sedemčlenná rodina. Pred tým si ale s partnerom jasne prešli všetky pre a proti, aby si boli istí, že takúto pomoc naozaj dokážu utečencom poskytnúť. "Som mu povedala, že keď sa tam prihlásime, tak zrejme niekto príde, lebo tých utečencov je veľmi veľa. Takže aby si tým bol istý. Ale teda dohodli sme sa, že dobre. No a trvalo to pár dní a naozaj sa nám ozvali s rodinou, dokonca sedemčlennou," vyjadrila sa Jana Koudelová, reportérka zahraničného spravodajstva televízie JOJ. Dôležité je dopredu si presne stanoviť čas, na aký ste schopní ubytovanie poskytnúť. Napríklad v Janinom prípade, to bol jeden mesiac. "A oni aj keď som ich potom ubytovávala, tak povedali, že vedia, že je to len na mesiac, takže rátajú proste s tým," dodala.

Výhod, prečo nekonať na vlastnú päsť, je hneď niekoľko

V prípade ak sa rodina na Slovensku bude chcieť zdržať dlhšie, ďalšie ubytovanie im opäť bude hľadať iniciatíva "Kto pomôže Ukrajine". "Komunikujeme v ukrajinčine, čiže uľahčujeme tú komunikáciu medzi tými, ktorí tú pomoc poskytujú a tými, ktorí tú pomoc prijímajú a zároveň na stránke u nás viete nájsť aj nejaké pokyny, respektíve, manuál pre ľudí, ktorí to ubytovanie poskytujú," dodala Zuzana Suchová. Cez spomínanú stránku si môžete požiadať napríklad aj o materiálnu pomoc pre utečencov. "Napríklad popri tom ubytovaní, potrebujú aj nejakú materiálnu pomoc, základné hygienické potreby, alebo nejaké ošetrenie. So všetkým vieme pomôcť, len o tom musíme vedieť," vysvetlila Suchová.

Už o pár dní si budete vedieť bezplatne stiahnuť aj dohodu o ubytovaní, medzi poskytovateľom a prijímateľom ubytovania. "Chceme to dať aj do ukrajinského jazyka a pomáhali nám to pripravovať právnici. Malo by to byť v poriadku a asi v pondelok by to malo byť vonku," vysvetlila Suchová. Štát už avizoval, že ľudia, ktorí utečencom poskytnú strechu nad hlavou, dostanú finančný príspevok. "Tá suma bude za ubytovanie 7 eur za dospelú osobu a polovičná suma za dieťa za deň," vyjadril sa minister financií Igor Matovič. Dotáciu by od štátu mali dostať aj hotely či penzióny. "Ktorá odráža tak ubytovanie, ako aj stravu. V tejto chvíli túto čiastku nepoznáme, ale aj od tejto čiastky sa bude odvádzať ten záujem, alebo možnosti ubytovacích kapacít, aby sa vyčlenili a uvoľnili pre potreby utečencov," vysvetlil Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy