Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Ukrajinu od nás denne smerujú tony materiálu. Finančná správa upozorňuje na možné problémy na hranici
Zdielať na

Na Ukrajinu od nás denne smerujú tony materiálu. Finančná správa upozorňuje na možné problémy na hranici

SLOVENSKO/UKRAJINA / Na Ukrajinu dorazilo už viac ako 4-tisíc ton humanitárnej pomoci zo Slovenska. Pri jej prevoze môžu ale nastať komplikácie. Naša Finančná správa neodporúča čakať, až kým sa dostanete k hraniciam.

Cez slovensko-ukrajinské hranice prejde týždenne od 5 do 10 kamiónov s humanitárnou pomocou. Aj takto Slováci spájajú svoje sily a sústredia sa na pomoc zúfalým ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. "Je mimoriadne ťažké presne vypočítať, koľko pomoci už prišlo zo Slovenska. Intenzívne komunikujeme aj so slovenskou vládou, okrem toho úzko spolupracujeme medzi našimi miestnymi komunitami a mimovládnymi organizáciami na Slovensku," vyjadril sa náčelník Zakarpatskej vojenskej správy, Viktor Mikita.

Potraviny, lieky, drogéria či spacie vaky. Na Ukrajinu denne smerujú tony materiálu zo Slovenska, no pri ich preprave môžu nastať komplikácie. Vývoz humanitárnej pomoci nepodlieha obmedzeniam v rámci množstva prepravovaného tovaru. Potrebné je ale colné vyhlásenie. To má niekoľko foriem a pre správne colné konanie, je tiež dôležité registračné číslo alebo tzv. EORI číslo. "V prípade, ak humanitárne organizácie týmto číslom nedisponujú, môžu si ho vybaviť prostredníctvom aplikácie Finančnej správy," vysvetlila hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR, Martina Rybanská. Ak ide o zbierku, dar alebo tovar, ktorý nie je určený na obchodné účely, postačí aj ústne vyhlásenie priamo na hraničnom priechode. Finančná správa ale odporúča, vybaviť si tieto povinnosti ešte pred príchodom na hranice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy