Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zbierka pre Charkov: Na hranicu odišiel kamión s humanitárnou pomocou
Zdielať na

Zbierka pre Charkov: Na hranicu odišiel kamión s humanitárnou pomocou

ORAVA / Oravský záchranný systém a dobrovoľní oravskí hasiči, zorganizovali pomoc pre Charkov. 24-tonový kamión vyštartoval na hranicu, pričom veľa vyzbieraných vecí museli nechať na Orave. Jednoducho sa totiž nezmestili. Za hranicou, sa kamiónu s humanitárnou pomocou, ujmú športoví reprezentanti Ukrajiny.

"Veľa kamiónov nejde do Charkova, lebo je to strašne ďaleko. Sú tam aj ľudia v pivniciach, ktorí odpadávajú do bezvedomia od hladu," vyjadrila sa 9-násobná majsterka sveta v armwrestlingu, Snežana Babajeva. 40 obcí, vrátane miest, sa zapojilo do tejto obrovskej zbierky, ktorá poputuje priamo do Charkova. Naša 9-násobná majsterka sveta, Snežka, prišla na Oravu aj preto, aby pomohla Charkovu. Naša reportérka sa spojila aj s jej kamarátkou v Charkove. "Stále sa schovávame po pivniciach, strašné je všetko," vyjadrila sa Mária, obyvateľka Charkova.

Oravci ukázali svoju srdečnosť, aj keď nemajú veľa, dali do humanitárnej pomoci, čo mohli. "Oravský záchranný systém to robí vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu, požiadali sme starostov aj primátorov, aby nám pomohli. Teraz to balíme, je to dosť pracné, musíme to vytriediť," vysvetlil predseda Oravského záchranného systému, Igor Janckulík. Triediť oblečenie pomáhajú aj Ukrajinky, ktoré sú ubytované v Mútnom. Nielen obyvatelia Mútneho, ale celá Orava sú srdeční ľudia, išli aj po obchodoch a kúpili Ukrajincom nové veci. Členovia záchranného systému a aj dobrovoľní hasiči, poskytli aj potraviny. Kamión naplnili v Trstenej a v Dolnom Kubíne, odtiaľto odišiel na hranicu a potom poputuje do Charkova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy