Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Internetom sa šíria dezinformácie. Prekrúcajú realitu na Ukrajine, Ukrajinci sú podľa nich agresori
Zdielať na

Internetom sa šíria dezinformácie. Prekrúcajú realitu na Ukrajine, Ukrajinci sú podľa nich agresori

SLOVENSKO/SVET / Každý vojnový konflikt zo sebou prináša obrovské množstvo informácií, ktoré pulzujú najmä na sociálnych sieťach. Zároveň formujú verejnú mienku v krajinách a vo svete. Preto je pre všetky štáty, aj pre Slovensko dôležité, aké správy sa objavujú. Vo veľkom sa ale šíria aj dezinformácie, ktoré prekrúcajú aj aktuálnu realitu na Ukrajine.

"Je to veľmi vážne, lebo už sme v takom štádiu toho manipulovania, že ľudia už neveria faktom," hovorí bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR a generál Pavel Macko.

"Takým násilnejším naratívom, ktorý vidím, je obvinenie Ukrajiny z toho, že údajne zriadenie, ktoré tam je nelegitímne, že to je nejaká vojenská junta. Realita je úplne odlišná samozrejme," povedal riaditeľ Centra boja proti hybridným vojnám, Daniel Milo.

"Facebook nastavuje tento informačný priestor za zatvorenými dverami. Je to také nové o nás bez nás," vyjadril sa poradca pre hybridné hrozby v kancelárii ministra obrany, Victor Breiner.

Odborníci sa zhodujú v tom, že dezinformačné podhubie na Slovensku funguje 7 až 8 rokov a posledné týždne svoju činnosť zintenzívnilo. Zároveň dodávajú, že teraz to ide ešte vygradovať a skutočná vojna slov ešte len začne.

"Sme boli svedkami v posledných dňoch priam až niečoho na hranici pokusu o štátny prevrat. Kde sa tu snažili niektorí politici vyburcovať dav do takých hraníc, že situácia by sa stala nekontrolovateľnou," uviedol generál Pavel Macko.

"Dezinformácie z ruskej strany sa snažili posledné dni a týždne publikovať rôzne sfalšované videá, ktoré boli v skutočnosti staršieho dáta, že Ukrajinci sú tí agresori, ktorí spôsobujú agresiu na Ukrajine," hovorí odborník na dezinformácie Jakub Goda.

Tradičná vojnová dezinformačná stratégia je prekrútená realita na to, aby sa demoralizovala ukrajinská verejnosť, aj vojaci.

"Ide o obviňovanie Ukrajiny, západu, NATO, USA z vyvolania tohto vojenského konfliktu. Ďalším je snaha presvedčiť ukrajinskú aj slovenskú verejnosť, aj svet o úspešnom a rýchlom postupe ruských ozbrojených síl," vysvetlil Victor Breiner.

Do boja so šírením hoaxov chce ísť aj vláda. "Musíme urobiť viac. S dezinformáciami s nejakou obyčajnou kampaňou nevystačíme. Potrebujeme jasné politické postoje. Ruská federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, Ivan Korčok.

Na zvýšenú aktivitu rôznych účtov a skupín na sociálnej sieti upozornila aj polícia. Tvrdí, že každú hodinu pribúdalo množstvo statusov týkajúcich sa vojny na Ukrajine, ktoré boli preberané z prorusky zameraných zdrojov.

"Verím, že toto pokrivené vnímanie sa zmení, aby neverili všetkému, čo vidia na Facebooku," uzavrel Daniel Milo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy