Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jadrovú elektráreň v Černobyle obsadila ruská armáda. Prístroje namerali zvýšené hodnoty radiácie
Zdielať na

Jadrovú elektráreň v Černobyle obsadila ruská armáda. Prístroje namerali zvýšené hodnoty radiácie

UKRAJINA / V okolí ukrajinského Černobyľu zaznamenali zvýšenú rádioaktivitu. Haváriou zničenú a neskôr úplne odstavenú jadrovú elektráreň obsadili ruské vojská. Pred viac ako 30-timi piatimi rokmi priniesla skazu nielen Ukrajine, ale aj okolitým štátom. Teraz tam stúpli hodnoty gama žiarenia. Zisťovali sme, do akej miery je to nebezpečné.

Oblasť Černobyľu nie je len neslávne známa elektráreň, ktorá havarovala, ale aj odstavené reaktory a úložisko rádioaktívneho odpadu.


Najnebezpečnejšie časti sú ukryté pod bezpečnostným sarkofágom. Ukrajinská vláda považuje vstup ruských vojsk do oblasti za hrozbu, šéfka slovenského jadrového dozoru ale upokojuje - nie je sa čoho báť.

"Tu nehrozí jadrová udalosť, že by palivo sa dostalo do stavu, kedy by bolo aktivované a produkovalo by veľa energie, tepla a rádioaktívnych látok," priblížila predsedníčka úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.

Jadrový odpad by sa dal teoreticky použiť na výrobu takzvaných špinavých bômb. Dostať sa k nemu by ale podľa odborníkov bolo veľmi riskantné a navyše zbytočné, keďže Moskva má celý arzenál jadrových zbraní.

"Skôr to vidím, že je toto je používané na psychologickú vojnu, psychologickú vojnu proti ukrajinskému obyvateľstvu a psychologickú vojnu aj voči nám všetkým, ktorí sme okolo a sme znepokojení z toho, čo sa v našom susedstve deje," vyjadril sa generál Pavel Macko.

Ukrajinské úrady už avizovali, že zvýšené žiarenie je dôsledkom pohybu vojenskej techniky po okolitej zemi. "A keď cez ňu prejdú ťažké zariadenia, tak príde k rozrušeniu tej pôdy a prachom sa to dostáva do vzduchu a potom je to merané," uviedla Žiaková.

"Podľa dostupných informácií o dávkach, ktoré sú momentálne v okolí Černobyľu, dostane pacient pri CT vyšetrení hrudníku dávku, ktorá sa rovná štyrom dňom pobytu v Černobyle," uviedol intervenčný rádiológ Lukáš Vincze. Väčším rizikom než Černobyľ sú podľa odborníkov fungujúce jadrové elektrárne, na čo upozornil aj ukrajinský veľvyslanec.

 "Teraz Ukrajina nemôže zaručiť bezpečnosť Európy. V súčasnosti prebiehajú boje v blízkosti jadrovej elektrárne Záporožie, ktorá je najväčšia v Európe," povedal ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška.

Ukrajina vyrába energiu z jadra v štyroch lokalitách a má 15 funkčných reaktorov. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu už varovala pred útokom na akýkoľvek z nich.

"By to bolo v princípe proti všetkým medzinárodným zásadám, aké sa kedy v rámci vojenských konfliktov objavili," dodala Žiaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy