Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Redaktorka TV JOJ Kleknerová: Nevieme si zvyknúť na situáciu na Ukrajine. Je mi do plaču
Zdielať na

Redaktorka TV JOJ Kleknerová: Nevieme si zvyknúť na situáciu na Ukrajine. Je mi do plaču

UKRAJINA/RUSKO/SLOVENSKO / Redaktorka TV JOJ Katarína Kleknerová prináša reportáže z Ukrajiny už 10 rokov. Včera, 24.2. bola priamo na Ukrajine, konkrétne v Užhorode a jeho okolí. Potom sa so štábom presunuli na slovensko-ukrajinskú hranicu, na zahraničný priechod v Ubli. Priblížila aktuálnu situáciu. 

V Užhorode bola situácia viac- menej pokojná. Najbližšie výstrely padali približne 200 kilometrov od Slovenska. Napätie ale bolo už trochu medzi ľuďmi cítiť. Tvorili sa dlhé rady na čerpacích staniciach, taktisto pred bankomatmi a obchodmi. Ľudia si robili zásoby.

Štáb TV JOJ navštívil aj miestnych dobrovoľníkov. Tí vytvorili aj zbierku pre armádu, aj pre prípadných utečencov, ktorí tam budú smerovať zo západnej Ukrajiny, z ostreľovaných oblastí.

Aj počas nakrúcania priniesli ľudia lieky, potraviny a peniaze. Štáb Televízie JOJ bol na slovensko- ukrajinských hraniciach celý večer a aj celú noc. Približne do štvrtej hodiny nad ránom.

Bola to ťažká situácia. "Nevieme si zvyknúť na tieto zábery a obrazy, ktoré tam vidíme. Sme na Ukrajine už ako doma, nakrúcame tam už 10 rokov. Všetky mestá, ktoré sú ostreľované aj tie ukrajinské pozície, sú to všetky miesta, kde sme my boli v prvej línii v zákopoch, s ukrajinskými vojakmi," hovorí redaktorka Kleknerová. 

Bola vyhlásená všeobecná mobilizácia, muži z Ukrajiny už vycestovať nemôžu. Prevažne sa tam teda nachádzajú matky s deťmi. "Keď sa ich opýtame, prepáčte, kam idete, tak sa im spustia slzy. Nemôžu hovoriť," pokračuje Katka Kleknerová.

Čakacie doby boli vyše ôsmich hodín, v piatok, 25.2. boli už trochu nižšie. Čaká sa 4 až 6 hodín. Naďalej sa na hraniciach tvoria kolóny áut. Colníci aj hraničiari sa snažia vybavovať všetkých cestujúcich priebežne, ale na vybavenie je potrebný istý čas.

Reakcie Slovenska na dianie na Ukrajine

Slovensko reagovalo na dianie na Ukrajine aj tým, že upravilo vyhlášku. Ľudia, ktorí utekajú pred ozbrojeným konfliktom na Ukrajine, nemusia po príchode na Slovensko ísť do karantény.

Na slovensko-ukrajinských hraniciach boli aj Slováci, ktorí sa snažili pomôcť. Patril medzi nich aj náš kameraman Marek, ktorý odvážal deti z hranice do bezpečia. Konkrétne do Červeného kríža v Snine. Otočil sa niekoľkokrát. Úplne náhodou dokonca našli zhruba 10 detí, ktoré ležali na deke pod lesom v blízkosti hranice. Niektoré z nich už aj zaspali rovno na zemi.

Pomáhal tiež chlapčekovi na vozíčku. Mama ho tlačila a nemali v tú noc kde prespať. Tiež ich previezli do Červeného kríža do Sniny. Ubytovacie kapacity sú už aj priamo v obci Uľa. Tam je aktuálne 23 ľudí. Pripravujú už aj telocvičňu, potrebujú tam deky, ležadlá, detský kočiar, plienky pre bábätká.

"Cítim hnev, je mi do plaču. Je to hrozné. Keď si pozrieme zábery z Kyjeva, ktorý poznáme ako naše rodné mestá, z ktorých pochádzame, ja aj manžel, je to hrozné. Pozerám sa na to, ale neverím tomu. Strašnú ľútosť, strašný smútok cítim, keď sa pozerám na tých ľudí. Ja si neviem predstaviť, čo oni prežívajú. Ale musí to byť strašné. Tie deti idú za rúčku s mamkou, nevedia kam. Pre mňa ako pre človeka je to veľmi ťažké," hovorí Katka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy