Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prokurátor podal obžalobu na Kažimírovho bývalého štátneho tajomníka, Mýtnik ide na súd
Zdielať na

Prokurátor podal obžalobu na Kažimírovho bývalého štátneho tajomníka, Mýtnik ide na súd

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra obvinila na začiatku roku 2021 v rámci akcie Mýtnik viacero bývalých predstaviteľov finančnej správy, ako aj podnikateľov. Proces v kauze Dobytkár má na špecializovanom trestnom súde začať 25. februára, podľa advokáta Romana Balca stojí len na jednom svedkovi.

Prokurátor podal v kauze Mýtnik obžalobu na šesť osôb

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dnes podal v kauze Mýtnik obžalobu na šesť osôb pre päť skutkov. V jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správne cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, v zostávajúcich troch skutkov ide o zločin prijímania úplatku. Informovala o tom špeciálna prokuratúra vo svojom profile na sociálnej sieti.

Podľa informácií TV JOJ podal prokurátor ÚŠP Ondrej Repa obžalobu aj na podnikateľa a oligarchu Jozefa Brhela, Jozefa Brhela ml., Milana Gregu, právnika Martina Bahledu a Miroslava Slahučku. V Mýtnikovi NAKA pod dozorom prokurátora ÚŠP stíha aj bývalého prezidenta Finančnej správy SR Františka Imreczeho a podnikateľa Michala Suchobu a tiež ďalšie osoby aj z finančnej správy. 

Pre spoluprácu s vyšetrovacími orgánmi sú stíhaní v samostatných konaniach tzv. kajúcnici Suchoba a Imrecze. Dvojica opisuje ako mali byť pri štátnych nákupoch elektronických systémov pre daňovú a finančnú správu údajne korumpovaní top politici. Ich závažné tvrdenia o úplatkoch smerujú na bývalého ministra financií Petra Kažimíra a vtedajšieho štátneho tajomníka Petra Pellegriniho. 

Úplatky mali dávať stíhaný oligarcha Jozef Brhel a ďalších stíhaný podnikateľ, zbrojár a oligarcha Miroslav Výboh. Z úplatkov z manipulovaných štátnych nákupov František Imrecze údajne časť delili medzi svojich priamych podriadených. Stovky tisíc eur aj svojmu viceprezidenti finančnej správy Danielovi Čechovi, ktorý bol pre spoluprácu už právoplatne odsúdený na mierny trest odňatia slobody po uzatvorení dohody o vine a treste. 

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít. S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou.

Národná kriminálna agentúra obvinila na začiatku roku 2021 v rámci akcie Mýtnik viacero bývalých predstaviteľov finančnej správy, ako aj podnikateľov.

Stíhanie Juraja Kožucha stojí len na jednom kajúcnikovi 

Stíhanie bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha v kauze Dobytkár stojí len na jednom kajúcnikovi. Uviedol to v tlačovej správe jeho advokát Roman Balco. Odvolal sa pritom na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, po ktorom jeho klienta ešte minulý rok prepustili z väzby.

"Senát Najvyššieho súdu SR jasne skonštatoval, že po výpovediach viac ako stovky svedkov od žiadateľov dotácií, spolupracujúcich obvinených až po zamestnancov Pôdohospodárskej platobnej agentúry, všetkých v prospech Juraja Kožucha, je jediná výpoveď proti nemu zo strany kajúcnika osamotená. Podaná obžaloba napriek tomu neobsahuje žiadny priamy ani nepriamy dôkaz ako to, čo vo svojej výpovedi uviedol kajúcnik Marek Kodada,“ uviedol advokát.

V rámci kauzy Dobytkár podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na súd obžalobu začiatkom augusta 2021. Týka sa spolu ôsmich obvinených fyzických osôb. Ich trestná činnosť bola podľa Úradu špeciálnej prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Predmetná trestná činnosť bola zároveň rozdelená do dvoch vetiev. V prvej bolo podľa obžaloby odovzdaných a následne zlegalizovaných 2 760 000 eur a v druhej vetve viac ako milión eur. Obžalobe v tejto kauze čelia napríklad nitriansky podnikateľ Norbert Bödör alebo finančník Martin Kvietika. Súdny proces má na Špecializovanom trestnom súde začať v piatok 25. februára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy