Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ministerstvo spravodlivosti rozbehlo nový projekt: Alternatívne tresty
Zdielať na

Ministerstvo spravodlivosti rozbehlo nový projekt: Alternatívne tresty

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti rozbehlo projekt týkajúci sa problematiky mediácie pre účely trestných aj civilných konaní. 16 mediátorov bude poskytovať svoje služby pre 25 súdov. Prvé testovanie prebieha v Žilinskom kraji, kde sa trestná mediácia aplikovala najčastejšie. Implementačná fáza pre celé Slovensko sa začne už v marci.

Na Slovensku bolo ukončených 1 011 mediácií za rok 2021. Ich počet ku koncu roka znížila pandemická situácia. Podľa ministerstva spravodlivosti približne 90 percent prípadov mediácie a probácie vychádza priamo z prokuratúry.

Sudcovia tak nie sú zaťažení ľahšími prípadmi, ktoré by sa niekedy dali riešiť mimosúdne. Spravidla sa tieto záležitosti končia zmierom, návrhom na podmienečné zastavenie trestného stíhania, prípadne dohodou o náhrade škody.

Za minulý rok sa v rámci mediácie riešili napríklad krádeže, výtržníctvo, podvody, ale aj ublíženie na zdraví či poškodzovanie biotopov. Trestná mediácia je pre obete či poškodených, na rozdiel od civilnej, bezplatná.

"Náhrada škody poškodených, to je veľmi vysoká suma, za tých 6 rokov vidíme tam, že to je 2 726 621 eur. To je všetka škoda, ktorá bola dohodnutá v rámci mediačného konania," povedal vedúci oddelenia probácie a mediácie, Vladimír Cehlár. 

Najkratšia mediácia trvala len 4 dni. V rámci projektu ministerstvo spravodlivosti vytvorilo špeciálne kancelárie, v ktorých dotknuté strany realizujú stretnutie s mediátorom alebo probačným úradníkom.

"Ide o rodinné spory, majetkové, susedské spory, častokrát sú riešené mediáciou aj obchodno-právne spory a pracovno-právne. Najúspešnejšie je konanie v určení výživného," priblížila mediátorka pre civilné spory, Beáta Swanová.

Pre začatie je najprv potrebné vyhľadať mediátora a nepodávať žalobu na súd. Či je vôbec vhodné začať mediáciu, závisí od viacerých faktorov. Sleduje sa napríklad prítomnosť násilia, ktorá práve vylučuje mediačnú možnosť,alebo interakcia medzi účastníkmi.

Ak je mediácia neúspešná, prokurátor podá obžalobu a spor ide na príslušný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy