Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Národnom ústave srdcových chorôb otvorili nové priestory. Mali by skrátiť čakanie na operácie
Zdielať na

V Národnom ústave srdcových chorôb otvorili nové priestory. Mali by skrátiť čakanie na operácie

BRATISLAVA / Skrátená čakacia doba na operácie, či väčší komfort pre lekárov a pacientov. Presne toto očakáva Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave od nových priestorov ale aj od technológií, ktoré pribudli na oddelení arytmií a kardiostimulácie.

Vysoký krvný tlak či obezita. Aj tieto dva faktory najčastejšie vplývajú na vznik arytmie. Ide o poruchu rytmu srdca, ktorá postihuje všetky vekové kategórie. Chorobou na Slovensku trpí asi 150-tisíc ľudí. Môže za to hlavne náš životný štýl. Výskyt arytmií nezmenila ani pandémia koronavírusu.

"Jedna z nich, ktorá sa nazýva fibrilácia predsiení, postihuje asi 3-percentá dospelej populácie, títo pacienti ak nie sú primerane manažovaní, tak majú vysoké riziko mozgovej porážky," povedal primár oddelenia arytmií a kardiostimulácie Národného ústavu srdcových chorôb Robert Hatala. 

Aj takíto pacienti o ktorých hovorí profesor Hatala budú môcť od dnešného dňa čakať na zákrok v nových priestoroch na oddelení arytmií a kardiostimulácie. "Naozaj sa stávame ako jednou z mála nemocníc vo svete, ktorá sa vie starať o kardiovaskulárneho pacienta od narodenia takzvaných všetkých vekových kategórií. Takýchto nemocníc nie je naozaj vo svete veľa," uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Národného ústavu srdcových chorôb Mongi Msolly. 

Operačná časť pozostáva z troch sál, ktoré sú vybavené nielen RTG technikou ale i technológiami, ktoré pomôžu nájsť a odstrániť takzvané patologické ložiská v srdcovom svale. Práve tie totiž arytmie vyvolávajú. Kombinácia technológií umožní minimalizovať dávky RTG - žiarenia čím sa viac ochránia zdravotníci i pacienti.

"Toto prostredie zároveň poskytuje už aj zdravotníkom na Slovensku adekvátne podmienky na prácu, ktoré sú prirodzené v 21. storočí," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Napriek komfortu odborníci hovoria aj o probléme. Finančné ocenenie operácií zo strany poisťovní je vraj nedostatočné. "S odretými ušami vieme vyfinancovať spotrebný materiál," uviedol Hatala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy