Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podnikatelia sa vynašli: Pre vysoké ceny energií prehlasujú odberné miesta z právnických osôb na fyzické
Zdielať na

Podnikatelia sa vynašli: Pre vysoké ceny energií prehlasujú odberné miesta z právnických osôb na fyzické

SLOVENSKO / Podnikatelia sa nestíhajú spamätať z pandémie a už je tu ďalšia rana. Do redakcie televízie JOJ sa nám ozvali ľudia, pre ktorých sú nové ceny energií likvidačné. Niektorých zúfalstvo prinútilo vybaviť si faktúry lacnejšie a to prehlásením odberného miesta z právnickej osoby na fyzickú. Dodávatelia s tým majú problém.

"Stopercentný nárast. A pritom polovičná spotreba," hovorí prevádzkovateľka reštaurácie Renáta Brondošová. "Nový predpis, ktorý prišiel, by mohol byť pre nás likvidačný. Nie sme schopní to utiahnuť takúto výšku," uviedla konateľka malej firmy. 

Podobné pocity aktuálne zažívajú stovky, možno tisícky drobných podnikateľov po celom Slovensku. Konateľka malej firmy z Bratislavy popisuje, čo sa dialo ďalej pri prepážke. "Informovali sme sa o tom, že či je možné urobiť prepis z právnickej na fyzickú osobu. Kvázi ako domácnosť. Pani v klientskom centre povedala bez problémov. Celé to prebehlo za 10 minút a my sme odišli s novým predpisom," hovorí konateľka malej firmy. Žiadna pokuta, žiadne komplikácie. Priestor je teraz domácnosťou. Nemôžu si to dať do nákladov, no stále je to výhodnejšie. "Nám povedala, že nie sme prví ani poslední, ktorí chodia s vysokými faktúrami za energie a nie sme prví ani poslední, ktorí sa prepisujú na fyzické osoby," tvrdí konateľka malej firmy. 

Ozvali sa aj ďalší

Dvoj či dokonca trojnásobné faktúry oproti minulému roku ich ničia. "Sme už úplne v koncoch a ideme z takých zdrojov, čo sme mali našetrené. Takže by sme chceli aj my skúsiť touto formou aspoň," tvrdí Brondošová.

Finta sa už rozkríkla. Na klientské centrá s podobnou otázkou mieria ďalší. "Ideme to vyskúšať prepísať na fyzickú osobu, dostali sme tip od jednej známej, že vraj už vie o minimálne dvoch prevádzkach, ktoré to tak spravili." hovorí majiteľ reštaurácie. 

Oslovili sme najväčšieho dodávateľa energií

Zvýšený počet žiadostí nezaznamenal. No podľa informácií televízie JOJ už prijal preventívne opatrenia. "Takýto postup odberateľa by bol v rozpore so zákonom, pretože odberateľom plynu v domácnosti je fyzická osoba odoberajúca plyn na základe zmluvy pre svoju vlastnú spotrebu domácnosti, nie na podnikateľské účely. Táto žiadosť by bola z daného dôvodu zamietnutá," stanovisko Slovenského plynárenského priemyslu. 

"Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zdôrazňuje, že preňho je rozhodujúce, aby nebola žiadnym spôsobom porušená platná legislatíva SR a to bude aj v rámci svojich kompetencií zabezpečovať," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. 

Dodávatelia energiu nakúpili za extrémne vysoké ceny. Ak by malá reštaurácia prešla do kolonky domácnosť, ušetrí napríklad 1000 eur. Dodávateľovi ale budú chýbať. "Dodávateľ bude musieť zaplatiť ten rozdiel a potom už ten čierny Peter ostane v jeho rukách, takže myslím si, že je to skôr nevýhoda pre dodávateľov," informuje analytik portálu energiaprevas.sk Jozef Badida. Ak by tak urobili všetci, straty by boli miliónové. Otázka znie, čo teraz. "Stále množstvo tých malých podnikov tlačí pred sebou vysoké náklady alebo dlžoby, z tých dvoch rokov," uviedol z asociácie Horeca Marek Harbuľák. 

Preto apelujú na vládu, aby im pomohla. Inak budú musieť definitívne skončiť. "Toto je niečo, čo ministerstvo hospodárstva ani vláda nevie nijak ovplyvniť. Cena za túto komoditu vzniká na burze," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Malí podnikatelia zároveň dodávajú: ak sa nám podarí tento rok vôbec prežiť, budeme zrejme musieť zdvihnúť ceny všetkého. A to už pocíti každý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy