Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Samosprávy trpia pre ceny energií, vláda nereaguje
Zdielať na

Samosprávy trpia pre ceny energií, vláda nereaguje

BRATISLAVA/LIPANY / Už niekoľko mesiacov sa rozpráva o náraste cien energií a viaceré organizácie začali apelovať na štát v otázke finančnej pomoci. Veľké problémy čakajú aj samosprávy, ktoré sa bez intervencie budú musieť uchýliť k drastickým riešeniam.

Medzi plánované opatrenia patria aj škrty výrazne ovplyvňujúce chod spoločnosti. "Očakávame, že sa zopakuje ekonomická kríza, verejné osvetlenie bude v noci vypnuté a autobusy budú jazdiť redšie," predpovedá ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Počas prvej vlny sa niektoré kraje rozhodli práve pre tieto ťahy, výsledkom bola zvýšená kriminalita a sťažnosti obyvateľov. 

Problémy sú viditeľné hlavne na východe Slovenska, Lipany čaká ťažké obdobie. "Pripravujeme sa na to, že nám nikto nepomôže a pomôcť si musíme sami," povedal primátor mesta Vladimír Jánošík. Vykurujú 16 budov a po trojnásobnom náraste cien energií samospráva začala premýšľať o centrálnom riadení plynu či elektriny inteligentnými technológiami. To však samozrejme stojí ďalšie peniaze. "Či už ide o školy počas prázdnin alebo úradné budovy cez víkend, nechceme aby to bolo len o jednom človeku, ktorý vypne alebo zapne nejaký kotol," doplnil Jánošík.

Združenie miest a obcí Slovenska navrhovalo využitie nevyčerpaných eurofondov spolu so znížením DPH na energie, no nestretlo sa s porozumením. Vláda im poslala jasný odkaz. "Oni zanedbali svoje úlohy, mali si nakúpiť plyn a elektrinu," atakoval minister hospodárstva Richard Sulík. Organizácia tak zachytáva podnety z celého Slovenska, niektoré dokážu byť naozaj zúfalé. "Dostali sme návrh presunúť vyučovanie na leto," uviedol Kaliňák.

Človek nemusí byť analytik INESS aby pochopil, že situácia nie je ideálna a zlepšenie sa nachádza v nedohľadne. Martin Vlachynský tak len potvrdzuje predpovede, na ktoré všetci poukazujú už dlhšie. "Má to za následok to, že sa bude dramaticky zhoršovať už aj tak zlý deficit a verejné financie," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy