Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koaličná rada: Predsedovia strán diskutovali aj o povinnom očkovaní a spoluúčasti neočkovaných na zdravotnej starostlivosti
Zdielať na

Koaličná rada: Predsedovia strán diskutovali aj o povinnom očkovaní a spoluúčasti neočkovaných na zdravotnej starostlivosti

BRATISLAVA / Lídri koalície v pondelok, 24.1. na úrade vlády preberali kritické body pred parlamentnou schôdzou a tiež aktuálne témy, ktoré trápia bežných ľudí. Ide najmä o rastúce ceny potravín, energií, ale i pohonných hmôt.

Koaliční predsedovia by sa mali dostať aj k záverom analýz, ktoré pripravoval minister zdravotníctva s ministerkou spravodlivosti o povinnom očkovaní a tiež o možnej spoluúčasti nezaočkovaných na zdravotnej starostlivosti. Na povinné očkovanie sú medzi poslancami rôzne názory.

Koaliční lídri sa na Úrad vlády začali zbierať po sedemnástej a bolo jasné, že sa bude dlho diskutovať. 

Bodov rokovania bolo niekoľko

Analýzy mali byť hotové už 17.1. ,avšak termín sa posunul na 20.1. Pri povinnom očkovaní už viacerí ministri povedali, že zrejme táto diskusia bude po vlne omikronu bezpredmetná, keďže očakávajú, že ochorenie prekoná väčšina populácie Slovenska a v tom prípade diskusia nebude nutná. 

Druhá analýza o spoluúčasti neočkovaných na zdravotnej starostlivosti by podľa niektorých by to mohla narážať na ústavu a otvára diskusiu, prečo by sme sa potom nemali rozprávať aj o spoluúčasti zdravotnej starostlivosti pri iných rizikových aktivitách, ako napríklad alkoholizmus, fajčenie, či nezdravé stravovanie, ktoré prispievajú k mnohým zásadným civilizačným ochoreniam.

Nie je isté, či sa ešte 24.1. konkrétnosti dostanú na verejnosť. Peter Pčolinský prezradil, že sa chcú baviť o karanténe, napriek tomu, že už sú zverejnené vyhlášky verejného zdravotníctva. Karanténa sa skrátila na 5 dní. Na stole mali koaliční lídri viacero zákonov, ktoré na nich čakajú na schôdzi, ktorá sa začne prvý februárový týždeň.

Ostalo viacero otvorených tém, ako reforma súdnictva, súdna mapa, kde koalícia nie je jednotná. Mária Kolíková musí presviedčať poslancov, aby získala ich podporu. Dôležitou témou budú aj rastúce ceny potravín, DPH pre gastro a potraviny, kde hnutie Sme rodina a ďalší členovia koalície prízvukovali, že to treba riešiť akútne, keďže ceny začínajú rásť.  

"Ministerstvo hospodárstva má riešiť hospodárstvo, firmy. Tam očakávam návrhy riešení. Ministerstvo financií prináša nejaké riešenia, takže budeme pozorne počúvať a verím, že dospejeme k dohode," uviedol Michal Šipoš z klubu OĽaNO. 

"My sme niekoľkokrát navrhovali nielen zníženie DHP na potraviny, ale napríklad aj na gastro. Okolité krajiny majú DHP od 5 do 10 percent, my ju máme najvyššiu vrámci celého regiónu, čiže my toto dookola opakujeme, že je to nevyhnutný krok, ak chceme byť konkurencieschopný," vyjadril sa Peter Pčolinský zo strany Sme rodina. 

Minster hospodárstva sa na koaličnú radu nedostavil. Riešenie sa zrejme dozvieme až v najbližších dňoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy