Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Letné kino v zime: v Bardejove premietali vojnové filmy na námestí, pripomenuli si výročie príchodu osloboditeľov
Zdielať na

Letné kino v zime: v Bardejove premietali vojnové filmy na námestí, pripomenuli si výročie príchodu osloboditeľov

BARDEJOV / Pred sedemdesiatimi siedmimi rokmi vstúpili oslobodzujúce vojská do Bardejova. Predzvesť konca druhej svetovej vojny priniesla nádej na nový život a prvý závan slobody. Mesto Bardejov ako spomienku pripravilo premietanie vojnových filmov priamo na námestí. V mrazoch, ktoré kedysi museli zniesť aj vojaci bojujúci na fronte.

Všetky filmy mali spoločnú vojenskú tematiku a zachytávali cez rôzne príbehy útrapy v časoch druhej svetovej vojny, ktorej obeťou sa stali desiatky miliónov ľudí po celom svete. "Najväčšia tragédia v celých dejinách ľudstva. Viac ako 60 miliónov mŕtvych, vyhladovanie rás, holokaust," povedal primátor mesta Bardejov, Boris Hanuščak. 

Zima odradila návštevníkov

Niektorí návštevníci sa len tak pristavili, iní prišli pripravení s termoskou a teplým čajom. Premietanie filmov na historickom bardejovskom Radničnom námestí je naplánované až do soboty, 22. januára vždy večer po zotmení. Spomienku na oslobodenie Bardejova chce samospráva mesta oživiť aj obnovou Pomníka vďaky.

Bardejov má vlastný príbeh o vojakovi, ktorý pri oslobodení vstúpil na územie mesta. "Nadránom, devätnásteho prví slovenskí vojaci zo smeru od Kalvárie sa dostali do Bardejova," povedal Artem Fecko zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Bardejove. Vojak sa volal Ivan Medenci. a Bardejov mu prirástol k srdcu. Mesto navštívil ešte na 60- te výročie oslobodenia mesta. Jeho spomienky ostali už len zachytené v knihe.

"Aj on pochopil, že Nemci sú na ústupe. Počas rozhovoru som zrazu zacítil nádhernú vôňu chleba. Na to si pamätám, keď to hovoril," uviedol primátor Bardejova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy