Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odoberanie detí v Nórsku: Češka Michaláková súd prehrala, slovensko-nórskemu páru Ladických dcéru vrátia
Zdielať na

Odoberanie detí v Nórsku: Češka Michaláková súd prehrala, slovensko-nórskemu páru Ladických dcéru vrátia

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Odobratie dieťaťa nórskymi úradmi bolo porušením práv biologickej rodiny. Toto skonštatoval Európsky súd pre ľudské práva v prípade dnes už 7-ročnej Maxin. Tú ešte ako dojčenú odtrhla od matky Nórska sociálka. Na prípad upozornila televízia JOJ ešte v roku 2014. Rozsudok Európskeho súdu pritom odškodnil aj ďalšie rodiny.

V článku 8 sa uvádza, že každý má právo na rešpektovanie svojho súkromného a rodinného života a štátny orgán nemôže do výkonu tohto práva zasahovať okrem prípadov, kedy je to nevyhnutné a v súlade so zákonom. 

"Rozhodnutie v prípade Michalákových je pre nás prekvapivé, pretože z nášho pohľadu odporuje predchádzajúcej judikatúre súdu. Sme pripravení pokračovať k Veľkému senátu a verím, že uspejeme podobne, ako sa to stalo v minulosti s prvou kauzou proti Barnevernu Strand Lobben. V medziobdobí naviac nastali niektoré nové skutočnosti, o ktoré môžeme naše odvolanie oprieť," uviedla advokátka rodiny Dora Boková. Advokátka vo svojom vyjadrení pripomenula prípad Nórky Tunde Strand Lobben, ktorej nórske úrady odobrali syna krátko po narodení. Prípad sa nakoniec dostal pred Veľký senát štrasburského súdu, ktorý dal matke za pravdu. 

O odobraní synov Denisa a Davida českým rodičom Michalákovým rozhodla nórska sociálna služba v roku 2011 pre podozrenia zo zneužívania, zanedbávania a týrania. Neskôr nórske úrady zbavili Evu Michalákovú rodičovských práv k obom synom, otcovi práva ponechali. Matka s následnými odvolávaniami neuspela a obrátila sa preto so sťažnosťou na Nórsko na Európsky súd pre ľudské práva. 

"Spravodlivosť je bohužiaľ v prípade ukradnutých detí pomalá a v tomto aktuálnom rozhodnutí aj slepá. Pripomínam naviac, že z hľadiska českého práva boli obe deti zverené do opatery matky Evy Michalákovej. Je absurdné, že deti s českým štátnym občianstvom naďalej zostávajú na neznámom mieste a rodina ani český štát o nich nič nevie," uviedla v reakcii na verdikt ESLP senátorka a členka petičného výboru na podporu rodiny Michalákovej Jitka Chalánková. Pripomenula tak minuloročné rozhodnutie súdu v Hodoníne, ktorý formálne zveril deti do starostlivosti matky. Na faktický stav vecí to však vplyv nemá. 

"Našla som tam tú krásnu správu, že že sme vyhrali. Od radosti som kričala. Takmer som skolabovala," povedala so slzami v očiach babka dnes už 7- ročnej Maxine, ktorú Nórska sociálka odobrala dojčiacej matke v roku 2014, keď mala 2 a pol mesiaca, Jana Ladická. Nepočujúca matka Nórka, otec Slovák. Kontakt s dieťaťom najprv jedna hodina za 2 týždne. A dnes?  "Kontakty tri krát do roka na jednu hodinu," priblížila Ladická.

Rodičia majú zákaz čokoľvek komentovať. Dokonca majú zariadiť zmazanie všetkých reportáží o prípade. V dome starých rodičov na stenách stále visia fotky malej Maxine. Akurát pribúdajú ďalšie, na ktorých je vždy o niečo väčšia. Babka ale neúnavne kritizuje postup Nórov. Európsky súd pre ľudské práva dal babke za pravdu. Uznal im nemajetkovú ujmu 25- tisíc eur.

"Peniaze, čo sú peniaze. Keď nám zničili život, zničili život celej našej rodine, zničili život môjmu synovi, mojej neveste a hlavne Maxin. Žiadna koruna, žiadne euro nám nenahradí to, čo oni zničili," povedala babka malej Maxine. 

Väčší význam má to, čo súd skonštatoval. Potvrdil, že v prípade Maxine došlo k neoprávnenému odobratiu. "V takýchto prípadoch výbor ministrov bežne požaduje obnovu konania na základe rozsudku ESĽP, takáto možnosť v Nórsku existuje a rodina ju môže využiť," povedala právnička Marica Pirošíková. Ide totiž už o štrnástu takúto prehru Nórska za posledné tri roky. Aby už Ďalšie rodiny netrpeli, Nóri budú musieť meniť zákony. A možno aj rozsudky.

Nórska sociálna služba Barnevernet je dlhodobo kritizovaná niektorými rodičmi a expertami, podľa ktorých zachádza vo svojej snahe ochrániť deti príliš ďaleko, a často odoberá rodičom ich biologických potomkov a dáva ich do pestúnskej starostlivosti bez dostatočného odôvodnenia. Stále väčší počet prípadov rieši aj Európsky súd pre ľudské práva. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade Evy Michalákovej. 

Slovensko-nórsky pár uspel

Kým Michaláková na súde neuspela, slovensko-nórsky pár Ladických sa môže tešiť. Súd rozhodol v ich prospech. Nórska sociálna služba Barnevernet im v roku 2015 odobrala dcéru Maxine a umiestnila ju do pestúnskej starostlivosti. Nórskom v tomto prípade podľa súdu porušilo článok Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý zaručuje právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života. 

Štátne orgány nemôžu do výkonu práva vyplývajúceho z článku 8 zasahovať okrem prípadov, kedy je to nevyhnutné a v súlade so zákonom. Nórsko musí manželom zaplatiť 25 000 eur za nemajetkovú ujmu a 500 eur za náklady. 

Súd rozhodol, že v prípade manželov Ladických nepochybne došlo k zásahu do rodinného života sťažovateľov. ESLP zistil, že hoci dôvody k odobratiu Maxine boli dostatočné, úrady rozhodli, že dieťa bude vyrastať v pestúnskej starostlivosti, bez toho, aby zvážili alternatívy. 

Podľa ESLP bol prípad podobný iným, v ktorých v minulosti zistil porušenie práv zo strany Nórska. 

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy