Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zariadenia sociálnych služieb majú problém: Mnohé nespĺňajú protipožiarne opatrenia a hrozí, že ich zavrú
Zdielať na

Zariadenia sociálnych služieb majú problém: Mnohé nespĺňajú protipožiarne opatrenia a hrozí, že ich zavrú

BRATISLAVA / Nedávna tragédia v Osadnom, keď si požiar Domova sociálnych služieb vyžiadal 5 obetí, odhalila v takýchto zariadeniach katastrofálnu situáciu. Rôzne organizácie bijú na poplach a vyzývajú vládu aby konala. Tragédia sa podľa nich ľahko môže zopakovať aj inde, ak sa okamžite nenájdu peniaze.

"To nie je tragédia chybovosti riaditeľa, ale zlého nastavenia systému," uviedla prezidentka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová. Po požiari v domove sociálnych služieb volali o pomoc predstavitelia rôznych opatrovateľských organizácií. Tragédia v osadnom spustila sériu udalostí a nariadení, aby sa to už nestalo.

Ministerstvo nariadilo všetkým zariadeniam sociálnych služieb na Slovensku vykonať do 1. februára kontrolu a inšpekciu protipožiarnych opatrení a urobiť cvičnú evakuáciu. "Aby aj prakticky sa vyskúšalo, že ak vznikne krízová situácia, ako sú na to pripravení," hovorí minister práce Milan Krajniak. "Ako môže jedna opatrovateľka evakuovať 40 ľudí, kde polovička z nich má psychickú poruchu," hovorí z komory opatrovateliek Slovenska Jaroslav Srvátka. 

"V začínajúcej štvrtej vlne omikronu, pri nedostatku personálu, kde dnes nespĺňame zákonné štandardy, lebo zo Slovákov už nikto nechce robiť túto ťažkú prácu, tak to je smiešne," hovorí šéfka asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghanamová. Podľa nej totiž mnohé zariadenia nespĺňajú protipožiarne opatrenia. Sú v nevyhovujúcich budovách. "Keď sme to na prvom stretnutí s ministrom Krajniakom, keď sa dostal k funkcii, riešili, tak nám bolo povedané, aby sme boli ticho, pretože vraj, keď nespĺňajú, tak by nemali existovať," tvrdí Ghanamová. 

Ak by sa striktne dodržal chystaný zákon o inšpekcii, mnohé by museli okamžite zavrieť. Už dnes sú pritom čakacie doby na umiestnenie niekde v mesiacoch, či dokonca rokoch. "Ministerstvo práce a sociálnych vecí má ihneď peniaze a čerpá na novú inšpekciu, na nových pracovníkov na ich mzdy, na ich vybavenie, čiže ich autá, počítače," hovorí riaditeľka zariadenia sociálnych služieb Domus Bene – Dom dobra v Senci Silvia Poórová. 

"Budeme uvažovať o vážnom generálnom štrajku, kde zavoláme príbuzným, aby si na týždeň prišli vziať svojich ľudí domov, svojich príbuzných, svojich otcov a matky," hovorí Ghanamová. Problémov je totiž oveľa viac. Nedostatok personálu, nízke platy, či málo lekárov. V čase, keď treba pomáhať nemocniciam a zaplátať finančné diery, považujú investície do kontrolórov za výsmech. "Prispievame na mzdy zamestnancov o 20 percent viac," odkazuje minister Krajniak a dodáva, že prispeli aj na odmeny, či príplatky ale aj ďalšie náklady spojené s pandémiou.

Už tento rok prisľúbil riešenie alarmujúceho stavu budov. "Z plánu obnovy pridelíme finančné prostriedky na rekonštrukcie a na výstavbu nových zariadení sociálnych služieb v celkovej výške do 200 miliónov eur," hovorí Krajniak. Napriek tomu dotknuté organizácie posielajú štyrom ministrom otvorený list. O konkrétnych požiadavkách chcú okamžite rokovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy