Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drobnochovateľov hydiny trápi vtáčia chrípka. Pravdepodobne sa šíri v kŕdľoch voľne žijúcich vtákov
Zdielať na

Drobnochovateľov hydiny trápi vtáčia chrípka. Pravdepodobne sa šíri v kŕdľoch voľne žijúcich vtákov

BRATISLAVA / Koronavírus nie je jediný vírus, ktorý sa šíri po Slovensku a vyvoláva obavy. Vtáčia chrípka sa už objavuje nielen medzi divo žijúcimi vtákmi, ale postihuje aj drobnochovy. Len v Novozámockom okrese od sklonku minulého roka zaznamenali úhyn viac ako 20-ich labutí. Veterinári pri Dvoroch nad Žitavou pozbierali ďalších päť.

V novozámockom okrese monitorujú už tri ohniská nákazy vtáčou chrípkou, sú to 3 jazerá v blízkosti Dvorov nad Žitavou. "Ja som našiel 12 kusov labutí, hneď som vedel, že pravdepodobne sa jedná o vtáčiu chrípku. Niektoré labute boli ešte v celosti, ale niektoré boli dotrhané líškami," povedal dobrovoľný ochranár prírody, Martin Hrabovszki. 

Inšpektori veterinárnej správy zaslali vzorky z nich laboratóriám, výsledky podozrenia potvrdili. "Boli infikované vírusom a uhynuli na vírus vysoko patogénnej vtáčej chrípky H5N1, na základe toho sme vydali veterinárne opatrenia do okolitých dedín a obcí," konštatoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Nové Zámky, Milan Dudáš. Sever Novozámockého okresu a čiastočne aj komárňanský sú monitorované. Chovatelia – tí veľkí, aj malí by rozhodne hydinu nemali napájať s vodou z voľných vodných plôch. "Každé podozrenie na zmenu zdravotného stavu, zníženie znášky, zníženie príjmu krmiva a vody, by mali hlásiť sem na RVPS," informoval Milan Dudáš. 

V okresoch Bytča a Hlohovec už taktiež zaznamenali náhle prípady úhynu hydiny aj v domácich chovoch a následne bol potvrdený výskyt vtáčej chrípky. "Bolo ich tu okolo 170 kusov, bohužiaľ táto vtáčia chrípka sa takto šíri hlavne v zime, lebo labute sú spolu na zimovisku, v kŕdľoch a keď jedna labuť je nakazená, tak kýchajú na seba a vetrom sa to prenáša," vysvetlil Martin Hrabovszki. Veterinári pravidelne kontrolujú vodné plochy, uhynutý kadáver likvidujú v kafilérii. Upozornili poľovníkov a žiadali od obcí súpis domácich chovov. "Určite sa nedotýkať uhynutých kadáverov, radšej volať políciu, alebo nás," odkázal Milan Dudáš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy