Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusko stoplo dodávku plynu. Naše ministerstvo hospodárstva zatiaľ nepanikári
Zdielať na

Rusko stoplo dodávku plynu. Naše ministerstvo hospodárstva zatiaľ nepanikári

BRATISLAVA / Európe hrozí blackout, či dokonca sériové odstávky dodávok elektriny. Aj takéto hlasy zaznievajú z úst odborníkov po tom, čo Rusko zastavilo dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Jamal. Ten prechádza cez našich severných susedov. Naše ministerstvo hospodárstva zatiaľ nepanikári.

Už počas víkendu Európa spozornela. Tlak v plynovode začal postupne klesať. No dnes Rusi kohútik definitívne zatvorili.

Následne sa tok plynu, ktorý cez Bielorusko a Poľsko tečie do Nemecka, obrátil opačným smerom. Nastala panika na trhoch. Nečakaný krok z ruskej strany totiž prišiel v najhoršom možnom čase. Veterné elektrárne nestíhajú, jadrové elektrárne sa postupne rušia a ceny plynu sú na historických maximách.

"Nie je to porušením žiadnych zmlúv, žiadnych kontraktov, oni si svoje dohody plnia, avšak neuspokojujú možno tú potrebu, ktorú v Európe čo sa týka zemného plynu máme," povedal analytik portálu energieprevás.sk Jozef Badida. 

Západ už obvinil Rusov, že chcú takto prinútiť EÚ, aby schválila plynovod Nord Stream 2. Oni sami sa k tomu zatiaľ nijako nevyjadrili. Špekulácie tak pribúdajú. "Môže za tým byť geopolitika. Môžu to byť aj pragmatické dôvody. Možno jednoducho potrebujú viacej plynu aktuálne v Ruskej federácii," uviedol Badida. 

Severný plynovod pokrýva asi pätinu ruských pozemných dodávok pre európsku úniu. Na Slovensko priteká ruský plyn cez Ukrajinu zatiaľ bez zmeny. 

"Pre Slovensko ale Jamal nie je žiadnym problémom, pretože zmluvy, ktoré má uzatvorené Gazprom so slovenskými odberateľmi, sú plnené na 100 percent," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

Naše ministerstvo hospodárstva je zatiaľ v pohode. O regulovaných cenách pre domácnosti a malé podniky na budúci rok je už rozhodnuté. Výpadok Jamalu ich tak už neovplyvní. 

"Slovenskí dodávatelia sú dostatočne pripravení na nadchádzajúcu zimu. Toho plynu máme dostatok ako v zásobníkoch, tak aj na tom domácom bode," uviedol Galek.

Čiže aj keď nás na Slovensku pravá zima ešte len čaká, nedostatku plynu sa báť nemusíme. Zmeniť to môže jedine geopolitika. A tá sa predpovedať nedá.

Najčítanejšie správy