Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európe hrozí plynová kríza. Rusko zastavilo dodávky plynu cez Jamal
Zdielať na

Európe hrozí plynová kríza. Rusko zastavilo dodávky plynu cez Jamal

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Tranzit ruského plynu do Nemecka cez plynovod Jamal-Európa je pozastavený. Informoval o tom v utorok web ruského denníka Izvestija s odvolaním sa nemeckého prevádzkovateľa prepravy zemného plynu Gascade. Regulačný orgán zároveň v priebehu utorka uviedol, že plynovodom Jamal-Európa už prúdia reverzné dodávky plynu z Nemecka do Poľska.

Podľa spomenutého webu Izvestija si ruský plynárenský gigant Gazprom na 21. decembra nerezervoval kapacitu na tranzit zemného plynu cez Poľsko prostredníctvom plynovodu Jamal-Európa. Gazprom si tiež na január budúceho roka neobjednal žiadne ďalšie tranzitné kapacity cez Ukrajinu. V januári 2022 si Gazprom rezervoval iba 21,6 % tranzitnej kapacity cez plynovod Jamal-Európa cez Poľsko.

Plynovod Jamal-Európa s projektovanou kapacitou 32,9 miliardy kubických metrov plynu ročne prechádza územím Ruska, Bieloruska, Poľska a Nemecka.

V Európe tento rok nastal prudký rast cien plynu. Mnohé krajiny obviňujú Rusko, že sa obmedzovaním tranzitu tejto komodity snaží prinútiť nemeckých predstaviteľov a Európsku úniu k čo najskoršiemu odobreniu prevádzky nového plynovodu Nord Stream 2.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy