Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desiate výročie úmrtia Václava Havla: Prezidentka Čaputová pripomína dôležitosť demokracie
Zdielať na

Desiate výročie úmrtia Václava Havla: Prezidentka Čaputová pripomína dôležitosť demokracie

BRATISLAVA / Bývalý disident, politický väzeň, prozaik a tvár Novembra 1989 stál pri zrode demokracie na Slovensku. Po Nežnej revolúcii sa stal uznávanou svetovou politickou autoritou. Prezident Havel zomrel po ťažkej chorobe v roku 2011 vo veku 75 rokov.

Posledný československý a prvý český prezident vstúpil do povedomia verejnosti v 60. rokoch minulého storočia vďaka pôsobeniu v divadle. V čase normalizácie patril k najvýraznejším predstaviteľom disentu a po novembri 1989 sa stal vrcholným politikom. Do povedomia verejnosti sa dostalo Havlovo nadčasové posolstvo: "Pravda a láska musí zvíťaziť nad lžou a nenávisťou." Pri príležitosti desiateho výročia úmrtia posledného česko- slovenského prezidenta si prezidentka Zuzana Čaputová a politici v Českej republike uctili jeho pamiatku.

Na Václava Havla spomínala prezidentka Zuzana Čaputová

"Životný príbeh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patria," napísala prezidentka pri príležitosti desiateho výročia Havlovej smrti na svojej sociálnej sieti.

Posledný československý a prvý český prezident je podľa nej neoddeliteľne spojený s hviezdnymi chvíľami našej nedávnej histórie. 

"Slobode, ktorá sa rodila v novembrových dňoch, predchádzali roky zápasu o ľudskú dôstojnosť, nemilosrdne potláčanú totalitným režimom. Václav Havel sa podieľal na všetkých troch líniách posledných piatich desaťročí: ako disident a politický väzeň, ako výrazná a nezabudnuteľná tvár Novembra i ako prvý ponovembrový prezident, ktorý bývalým sovietskym satelitom pomáhal začleniť sa do západného demokratického sveta," uviedla Čaputová. Bez ideálov v politike podľa prezidentky zostanú len čiastkové záujmy, ktoré majú krátkodobú trvanlivosť.

"Bol presvedčený, že bez „všestranné kultivace mravního řádu, který jediný může být zdrojem respektu k pravidlům lidského soužití, a tím i tmelem našeho občanského společenství, nemáme šanci na klid, stabilitu, spokojenost a prosperitu," poznamenala hlava štátu. Aj preto podľa nej nemá jeho odkaz iba podobu pomníka, ku ktorému sa pri výročiach kladú vence.

"Naopak, núti nás v každej chvíli si klásť otázku, v akej miere tento ideál demokracie napĺňame," napísala.

Viacero politikov si v Prahe pripomenulo osobnosť Havla

Po stretnutí v kaviarni Slavia, ktorú mal Havel v obľube, nasledovalo položenie kvetín na pamätnom mieste na piazzete Národného divadla nesúce prezidentovo meno. Stretnutia sa zúčastnil predseda Senátu Miloš Vystrčil, predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová a mnoho ďalších osobností.

Havlovu osobnosť a hodnoty, ktoré celý život presadzoval, pripomenulo v kaviarni niekoľko rečníkov. Vystrčil ocenil jeho principiálnosť.

"Ak sa budeme hádať a dohadovať a nebudeme schopní zaujímať principiálne stanoviská, tak si nás nikto nebude vážiť," povedal. Dodal, že akcia mala byť pôvodne väčšia a konať sa mala v hlavnej sále Senátu, ale z dôvodu epidemickej situácie organizátori zvolili komornejšiu podobu.

Pekarová Adamová sa zamyslela nad tým, kam sa české prostredie posunulo za desať rokov od Havlovej smrti. Čudovala sa nad tým, že zo známeho hesla o pravde a láske sa pre mnoho ľudí stalo niečo hanlivé.

"Ja nechápem pravdu a lásku ako niečo, čo má byť urážkou," povedala a dodala, že ide naopak o hodnoty, o ktoré by sa mali všetci usilovať. Na bývalého prezidenta zaspomínali ľudia, ktorí s ním spolupracovali. Riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský povedal, že je potrebné pripomínať konkrétne myšlienky, ktoré Havel presadzoval, a nerobiť z neho modlu.

"Pomník nám živým ťažko ukáže cestu a z gýča ťažko vzíde ponaučenie," myslí si. Ocenil tiež to, že sa k výročiu v celom Česku koná množstvo pripomienkových akcií. "Sú o to cennejšie, že ich neorganizuje žiadna vláda a nezvoláva žiadny úrad," povedal.

"Bol to človek, ktorý mal veľký vplyv na môj život, a pre mňa to je osobnosť, ktorá výrazne sformovala dejiny nás všetkých, dejiny našej krajiny," uviedol predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský. Zaspomínal na svoje prvé stretnutie s Havlom v roku 1968. Bývalý predseda vlády a Senátu Peter Pithart povedal, že v Havlovi od začiatku rozoznával vodcu.

V spomienkovom projekte s názvom 10 rokov bez V. H. môžu ľudia v Čechách navštíviť výstavu, premietanie filmov, koncerty alebo sa zúčastniť sprievodu na hrad. Spomienkové akcie v Prahe, Brne aj na ďalších viac ako tridsiatich miestach po celej krajine organizuje aj spolok Milion chvíľok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy