Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kam sa podela snaha pomáhať si? Bezohľadnosť valcuje ľudí aj pri nosení obyčajných rúšok
Zdielať na

Kam sa podela snaha pomáhať si? Bezohľadnosť valcuje ľudí aj pri nosení obyčajných rúšok

BRATISLAVA / V pandémii žijeme už takmer dva roky. Čoraz viac sa to odzrkadľuje nie len na našom fyzickom ale aj psychickom zdraví. Kým na začiatku sa spoločnosť zomkla a snažila sa bojovať proti spoločnému nepriateľovi, dnes sa spoločnosť polarizuje a predstavitelia viacerých významných inštitúcií prosia o základnú slušnosť.

Na začiatku pandémie sme zdravotníkom v rámci poďakovania tlieskali a dokonca aj spievali. Šili sa rúška a na internete nechýbali ponuky pomoci s nákupmi pre chorých. Vzájomná spolupatričnosť sa ale s pribúdajúcimi mesiacmi života v pandémii začala zo spoločnosti postupne vytrácať a nevraživosť na nastavené protipandemické pravidlá začína vrcholiť.

"Čoraz častejšie sa prosí o dodržiavanie aspoň základnej slušnosti. Len nedávno prosil riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v otvorenom liste o dodržiavanie opatrení," povedala sociologička Sylvia Porubänová. 

"Čoraz častejšie sa stretávame s odporcami základných protiepidemických opatrení a s doteraz nevídanou agresivitou. A to aj napriek tomu, že liečime tých najzraniteľnejších - Vaše deti," uviedol v liste riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. 

S nevraživosťou rodičov sa čoraz častejšie stretávajú aj na školách. "Pribúda obrovské množstvo prípadov, kedy rodičia privedú do školy aj dieťa s príznakmi ochorenia a trvajú na tom, aby sa zúčastnilo vyučovania. Dokonca som počul o prípadoch, kedy odmietajú chorým deťom urobiť test, aby sa náhodou neukázala pozitivita. A, žiaľ, pribúdajú aj prípady, kedy sa toho niektorí rodičia dožadujú tak nástojčivo, že prerastá až do verbálnej agresivity na adresu riaditeľov našich škôl," uviedol na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren. 

"Často sa nezvládnutý strach prejavuje ako agresia. Ľudia často vinia všetkých a všetko. Nedá sa presvedčiť všetkých, pretože ľudia majú často aj vlastné strachy. Preto je správne sústrediť sa na to, ako si navzájom pomôcť," povedala Porubänová. 

Príkladom nám môžu byť aj podnikatelia z Liptovského Mikuláša, ktorých korona kríza tiež zasiahla no napriek tomu sa rozhodli aspoň trochu pomôcť vyčerpaným zdravotníkom. Turistický Liptov je čierny, a preto podnikatelia v Liptovskom Mikuláši idú často na hranicu svojich síl. 

"V našej kaviarni si môžu zdravotníci dať lacnejšiu kávu a majú 30 percentnú zľavu. V reštaurácii majú až 50 percentnú zľavu," povedal konateľ Tri studničky a Kaffe Zelený štvorec Richard Tomáš. 

"Ponúkame 50 percentnú zľavu pre zdravotníkov, ktorí idú z práce a do práce," uviedla majiteľka taxi služby Dana Kubovčíková. "Ďakujeme všetkým podnikateľom na Liptove, ktorí si na nás takto spomenuli," povedala hovorkyňa nemocnice v Martine Zuzana Marcineková. 

"Mali by sme byť k sebe solidárni. Pretože ak zvládneme toto, prežijeme aj ťažšie skúšky," dodala Porubänová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy