Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koalícia tlačí novely reformných zákonov aj napriek odmietavému postoju Borisa Kollára
Zdielať na

Koalícia tlačí novely reformných zákonov aj napriek odmietavému postoju Borisa Kollára

BRATISLAVA / Vládne reformy sú opradené nepodporou Borisa Kollára, ale aj emóciami a nevôľou dotknutých strán. To koalícii vôbec neprekáža a novely tlačí dopredu aj tak.

Minister Lengvarský tvrdí, že si verí, že jeho reforma druhým čítaním v parlamente prejde. A rovnako to vidí aj Richard Sulík. Podľa neho neustále odmietanie väčšiny vládnych noviniek Borisom Kollárom nie je dlhodobým riešením.

"Ukázali sme, že koalícia vie fungovať, je bojaschopná aj bez strany Sme rodina. A takto budeme pokračovať," povedal Richard Sulík.

Opozícia ale kritizuje aj 76 hrdinov, ktorí za zdravotnícku reformu zahlasovali.

"Podľa mňa to bolo brnknutie po nose Borisovi Kollárovi, ktorému v priamom prenose ukázali, že darmo behá po Slovensku. Keď chcú tak si to predložia," povedal Peter Pellegrini.

Minister Lengvarský pritom opäť zdôraznil, že funkčné oddelenia v nemocniciach budú fungovať naďalej: "Rušenie nemocníc skrátka nebude. Čo sa musí zmeniť, je prístup k pacientovi a jeho manažment. Aby sa každý pacient dostal do toho správneho miesta, bez toho, aby si to musel sám vybavovať."

Vláda má na stole aj ďalšie reformy. A ani tie sa nevyvíjajú hladko. Veľkému odporu čelí súdna mapa ministerky Kolíkovej, proti novele vysokoškolského zákona chce o pár dní protestovať akademická obec a emócie vyvoláva aj reforma o národných parkoch. Opozičný Hlas skôr vláde odporúča širokú diskusiu s ľuďmi, ktorých sa reformy dotknú. A práve na nedostatočný dialóg sa sťažuje aj akademická obec v prípade školskej reformy.

Martin Putala, predseda Rady vysokých škôl SR vraví: "Vznikol bez účasti akademickej obce. My sme boli len formálne prizvaní k diskusiám, ale naše názory neboli nijako implementované do toho návrhu novely."

Peter Pellegrini dodáva: "Tieto reformy predkladá vláda, ktorá má najnižšiu dôveryhodnosť v histórii krajiny. A sú to reformy, s ktorými pomaly nesúhlasí nikto, koho sa tieto reformy týkajú."

Tie reformy, ktoré sú aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, majú na diskusiu ešte viac času.

Poslankyňa SaS Anna Zemanová vraví: "Môžu prísť najskôr na schôdzu koncom februára. Takže myslím, že tie dva mesiace sú dostatok času, aby sa to vysvetľovalo. Lebo reformy sa ťažko rodia a ja pevne verím, že sa tá zhoda nájde."

Reformy sa vždy presadzujú ťažko, zvyčajne im však nehádže polená pod nohy koaličný partner:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy