Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Bratislave protestovali študenti. Odmietajú novelu zákona o vysokých školách
Zdielať na

V Bratislave protestovali študenti. Odmietajú novelu zákona o vysokých školách

BRATISLAVA / V Bratislave protestovali študenti. Odmietajú totiž novelu zákona o vysokých školách. Táto reforma z dielne rezortu ministra Branislava Gröhlinga podľa nich nerieši skutočné problémy v školstve, ale spôsobuje ďalšie nedostatky. Proti novele je tiež Rada vysokých škôl.

"Vážený pán minister, nechceme novelu vysokoškolského zákona. Tak ste tu naozaj nás počúvate ? Pretože my ju nechceme," povedala organizátorka protestu Lucia Chudá. Študenti žiadajú a trvajú na tom, aby novelu vysokoškolského zákona stiahli z medzirezortného konania. Následne stoja o dialóg s ministrom školstva a požiadali aj o stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

"Zatiaľ nemáme odpoveď," uviedla Chudá. Najviac im prekáža výrazné obmedzenie akademickej samosprávy. "Teda zruší sa náš hlas na fakultnej úrovni. Nebudeme sa môcť vyjadriť k zásadným problémom vysokých škôl," povedala. 

​Študenti ministrovi vyčítajú aj to, že si ich doteraz nevypočul. "Ministerstvo trvá. Ak ktokoľvek má akékoľvek efektívne námety, ako to zlepšiť, tak môže nám dať pripomienku do NPK," uviedla štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová. 

Reformu kritizuje aj Rada vysokých škôl. "Je na ňom zlé to, že vznikol bez účasti akademickej obce. Ale čo meníme v zákone v ich kvalite, iba to že škrtáme dekanov a meníme ich na orgány," povedal predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. 

Okrem toho predseda rady tvrdí, že rezort školstva vôbec nemyslel ani na veľký problém odlivu mozgov zo Slovenska. "To práve táto novela vôbec nerieši. Tým zásadným problémom je financovanie VŠ, stav infraštruktúry, stav budov, podmienky pre štúdium," uviedol Putala. 

Výhrady majú ale aj školské odbory. "Či tá reforma je vôbec reformou. Skôr si myslíme, že tu je politický vplyv na ovládnutie školstva a to sa netýka len VŠ, ale sa to týka aj regionálneho školstva," povedal predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek. 

"Za každú konštruktívnu kritiku sme veľmi vďační. Aj analýzy zo zahraničia nám hovoria o tom, že naše vysoké školy potrebujú urobiť krok dopredu," uviedla štátna tajomníčka. Toto ale nie je jediný protestný pochod. Už budúci týždeň chce v tejto súvislosti do ulíc vyjsť aj akademická obec. A to s tým, že nechcú návrat do obdobia spred roku 1989.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy