Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kofeín zachraňuje novorodencom život: Podáva sa im v obrovských dávkach
Zdielať na

Kofeín zachraňuje novorodencom život: Podáva sa im v obrovských dávkach

SLOVENSKO / Keď sa povie kofeín, väčšina z nás si predstaví dobrú kávu. A zrejme by vám ani nenapadlo hovoriť o kofeíne v súvislosti s predčasne narodenými bábätkami. A je to práve kofeín, ktorý podávajú takýmto bábätkám aj v slovenských nemocniciach. Tento stimulant, v nečakane obrovských dávkach, im doslova zachraňuje život.

Mário sa vypýtal na svet oveľa skôr a mal vtedy len niečo viac ako 1 kilogram. Dnes je z neho krásny chlapček a aj on patrí k deťom, ktoré sa takpovediac "zabúdali pri dýchaní" a bol mu preto podávaný kofeín. "Narodil sa v dvadsiatom siedmom týždni tehotenstva s váhou 1030 gramov," vysvetlila jeho matka Veronika Kmetony Gazdová, ktorá je zároveň dobrovoľníčka v OZ Malíček. "Ukázalo sa, že kofeín je bezpečný aj u veľmi nezrelých detí, pretože stimuluje dychové centrum a tým pádom predchádza tzv. apnoickým pauzám, ktoré môžu zhoršiť prognózu bábätka" vyjadrila sa prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Darina Chovancová.

Existuje síce aj iný spôsob, ako pomôcť nezrelým detičkám s dýchaním, no ten nie je tak šetrný k organizmu bábätka ako kofeín. "Pokiaľ my tie bábätka nevieme nejako udržať spontánne dýchať, tak ich musíme dať na riadené dýchanie. Práve to riadené dýchanie môže poškodiť aj samotné pľúca," dodala Darina Chovancová. Znie to neuveriteľne, ale keď si kofeín rozpočítame na kávy, ktoré ako dospelí pijeme, zrejme ani do bežnej šálky sa nezmestí dávka, ktorá nedonoseným bábätkám pomáha v ich boji. "Niekomu to môže znieť zvláštne, že takým krehkým bábätkám, z ktorých mnoho nedosahuje po narodení ani 1000 gramov, je podávaná dávka kofeínu, ktorá pre dospelého človeka predstavuje vypitie až 25-tich káv. Kofeín je ale jedným z najčastejšie využívaných liekov v prípade predčasne narodených detí po celom svete," vysvetlila Veronika Kmetony Gazdová. 

​Lekári tento spôsob liečby indikujú v konkrétnych prípadoch

Aj takto spomína Darina Chovancová na začiatky jeho podávania na Slovensku : "Keď sa zaviedol a registroval na Slovensku kofeín, tak sme sa veľmi tešili, pretože my ho podávame do žily, tým najmladším detičkám, ktoré ešte netolerujú mlieko. Potom prechádzame na podávanie perorálne." U nezrelých detí má pozitívny účinok aj na funkciu obličiek. Posledné štúdie, ktoré sa robili u detí po 11-tich rokoch od takéhoto podania kofeínu, navyše ukázali aj ďalšie účinky. "Majú oveľa lepšiu motoriku a vizuomotorickú koordináciu." dodala Darina Chovancová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy