Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Konzílium navrhuje sprísniť opatrenia pre neočkovaných v čiernych okresoch. Koalícia hovorí, že sa musia kontrolovať precíznejšie
Zdielať na

Konzílium navrhuje sprísniť opatrenia pre neočkovaných v čiernych okresoch. Koalícia hovorí, že sa musia kontrolovať precíznejšie

BRATISLAVA / Dostanú sa zaočkovaní v čiernych okresoch do reštaurácií, kina či telocvične? Koaliční politici si myslia, že si to zaslúžia za svoj zodpovedný prístup k pandémii. Prevádzky by ich však museli kontrolovať naozaj poctivo a nielen naoko.

Konzílium navrhuje väčšie obmedzenia pre nezaočkovaných a naopak, väčšiu slobodu pre očkovaných v čiernych okresoch. Politici súhlasia, no zároveň zdôrazňujú, že na to bude potrebná aj väčšia kontrola dodržiavania opatrení. 

"Je veľmi dôležité, aby sme odmenili tých ľudí, ktorí sa správajú zodpovedne. Na druhej strane ale tje dôležité povedať, aby sme prísne kontrolovali, či sa tie pravidlá dodržiavajú," vyjadril sa minister obrany, Jaroslav Naď. "Nie že prídeme do prevádzok a nie je tu naozaj riadna kontrola, či sme alebo nie sme zaočkovaní. Myslím si, že to naozaj už nestačí len opýtaním sa ako ste na tom, ale treba to naozaj kontrolovať. A mal by to robiť aj zamestnávateľ. Tomu treba tiež prispôsobiť právnu úpravu," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Očkovanie je slobodné rozhodnutie. Ten kto ho odmieta, musí počítať aj s dôsledkami. Očkovaní chránia nielen seba, ale aj zamestnávateľov, pracovné miesta," povedala Veronika Remišová. 

Do ďalšieho lockdownu, aj keď len lokálneho, sa im príliš nechce. Podľa Borisa Kollára je riešenie najmä v rukách ministrov zdravotníctva a hospodárstva. Róbert Fico aj pri zhoršujúcej sa situácii opakuje, že zvýhodňovanie očkovaných je segregácia. "Mali by nájsť rozumný kompromis medzi ochranou zdravia a ochranou ekonomiky," povedal Boris Kollár.

"Ak dôjde k segregácii ľudí, toto riešenie nie je. Spôsobí to ešte väčšie napätie v spoločnosti. Musí to byť dobrovoľnosť a popritom aby mali ľudia testy, ktoré im zaplatí štát," vyhlásil Robert Fico. Slobodnejšie by sa mohli pohybovať aj tí, čo už covid prekonali. Sprísňovanie opatrení je trendom aj v iných európskych krajinách, vrátane susedného Česka, či Rakúska.

Koalícia zároveň sľubuje, že bude nekompromisná voči ľuďom, ktorí do obchodov chodia bez rúšok, blokujú pokladne a vyvolávajú tam nepokoje. Incidenty z Prievidze, či Piešťan považuje za organizované akcie. "To nie sú ľudia, ktorých by sme mali ľutovať. To sú ľudia, ktorí to robia za peniaze veľmi plánovite a ktorých treba adekvátne potrestať" povedal minister obrany Jaroslav Naď. 

"Akonáhle ľudia, ktorí sú v takejto miere agresívni a myslia si, že netreba dodržiavať pravidlá pochopia, že jednoducho štát to nedovolí, tak to prestanú robiť," povedala ministerka spravodlivosti. "Oni nakoniec skončia v tej nemocnici. Ešte si dovolia tú drzosť, že robia organizované nájazdy a takýmto spôsobom ohrozujú ostatných občanov," vyhlásil Boris Kollár. 

Na aká opatrenia bude politická vôľa sa ukáže už 8.11., kedy sa má zísť koaličná rada. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy