Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vysoké Tatry sú v čiernej farbe. Nádherné počasie aj napriek tomu prilákalo stovky ľudí
Zdielať na

Vysoké Tatry sú v čiernej farbe. Nádherné počasie aj napriek tomu prilákalo stovky ľudí

VYSOKÉ TATRY / Vysoké Tatry fungujú prvý víkend v čiernej farbe. Začiatkom týždňa to tam vyzeralo ako v pustej krajine.

Nádherné jesenné počasie však prilákalo stovky ľudí. Turisti si mohli bez epidemických obmedzení užívať iba pobyt v prírode. A horúci čaj, či dobrý obed skonzumovať napríklad na lavičke v parku. Jednou z mála vecí, ktoré v Tatrách nepripomínali ten najprísnejší tretí stupeň ohrozenia, bola nádherná príroda.

"Napriek tomu, že nemôžu využívať všetko, čo sa týka služieb, tá príroda je tu stále pre nich," povedala Lucia Blašková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách. 

Štrbské pleso, najlákavejšia časť v oblasti vysokých tatier. Tam bolo cítiť, že okres je zafarbený do čierna. Inokedy zaplnená promenáda bola poloprázdna. Obecní policajti prezradili, že prišli nielen domáci turisti z okolia.

"Od východného Slovenska až po západ," potvrdil Pavol Srebala z Obecnej polície v Štrbe. Autá lemovali cesty a zaplnili parkoviská pod frekventovanými turistickými chodníkmi. Turisti išli hlavne tam, kde neplatí sezónna uzávera. A povedali, že tráviť čas vonku je na nezaplatenie, no posedieť si na terasách reštaurácií im bude trochu chýbať. "Musíme sa prispôsobiť. Verím, že sa to čoskoro zmení," povedal turista.

Kým v prírode bolo rušno, majitelia reštaurácií sa na svoje prázdne interiéry mohli len smutne pozerať. Opustené terasy, zopár výdajných okienok a čakanie na hladných turistov. Aj takto vyzerala tatranská gastronómia v praxi.

"Donáška nebola. Boli si nejakí ľudia po jedlo osobne, ale málo- nejakí dvaja- traja," povedal Daniel Jakubčák, majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci. A tak sa napríklad taký horúci čaj servíroval na betónovom obrubníku a obed jedol na lavičke v parku. "Ľudia si nechcú brať so sebou. Chcú sa normálne najesť. Chcú si sadnúť, dať si k tomu nejaký nápoj a zjesť to príborom, nie rukami," pokračoval majiteľ reštaurácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy