Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hektolitre alkoholu prúdili cez dvojkilometrové potrubie. Pašeráci majú nové metódy
Zdielať na

Hektolitre alkoholu prúdili cez dvojkilometrové potrubie. Pašeráci majú nové metódy

VYŠNÉ NEMECKÉ / Dva kilometre dlhé potrubie, ktorým pretekali hektolitre alkoholu. Takýto tajný „alkoholovod“ objavili policajti na ukrajinských hraniciach. Potrubie smerovalo do Moldavska. Vynaliezaví sú však aj Slováci – colníci na našej východnej hranici našli už aj alkohol, ktorý chcel cestujúci prepašovať v hasiacom prístroji.

Dvojkilometrové potrubie s priemerom 32 milimetrov objavili ukrajinskí hraničiari. Smerovalo do Moldavska a mali ním prúdiť hektolitre alkoholu. Nájdené potrubie sa nachádzalo pod vodnou nádržou.

Rozobrať ho museli potápači. Na slovensko – ukrajinskej hranici zaznamenali podobný prípad naposledy v roku 2012, kedy odhalili pašerácky tunel. Odvtedy nebola zistená žiadna anomália v podloží na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici, ktorá by dokazovala existenciu cezhraničnej trestnej činnosti.

"Vo vytipovaných lokalitách na slovensko-ukrajinskej hranici bol vykonaný odborný geologický prieskum, ktorý taktiež vylúčil prítomnosť akýchkoľvek zásahov v podzemných vrstvách," povedala Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach.

Hraničná polícia disponuje zariadením, ktorým je možné identifikovať dutiny, nerovnomernosti alebo prípadné zásahy do pôdnych sedimentov. Vzhľadom na špecifickosť zariadenia však hraničiari konkrétnejšie informácie zverejniť nemôžu.

Slovenskí príslušníci finančnej správy sa stretli už aj s tým, že cestujúci chceli alkohol prepašovať v hasiacom prístroji, či v nádobe na kvapalinu do ostrekovačov. "V poslednej dobe sme zaznamenali trend prelievania alkoholu , či už originálnych značiek alebo domáceho, do plastových fliaš od minerálnej vody a do tetrapakových obalov od džúsov," priblížila hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach, Jana Nimmrichterová.

Cestujúci alkohol najčastejšie ukrývajú v batožine medzi ošatením a osobnými vecami. V priebehu tohto roka zaistili príslušníci finančnej správy na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a v Ubli vyše 560 litrov rôzneho alkoholu, ktorý sa cestujúci pokúsili preniesť cez štátnu hranicu nad povolený limit.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy