Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vzácny mobiliár ikonickej bratislavskej lekárne je presťahovaný: Čakalo sa na to niekoľko rokov
Zdielať na

Vzácny mobiliár ikonickej bratislavskej lekárne je presťahovaný: Čakalo sa na to niekoľko rokov

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / BRATISLAVA / Sťahovanie domácnosti je väčšinou rutinná záležitosť. Keď ale ide o národnú pamiatku v nevyčísliteľnej hodnote, je to problém. Hovoríme o vzácnom mobiliári ikonickej bratislavskej lekárne Salvator. Zberateľ z Nového mesta nad Váhom sa nechal presvedčiť, že táto ikona patrí do hlavného mesta. Po rokoch sa to podarilo.

Podobne ako kedysi v Bratislave, aj v Novom meste nad Váhom bola budova naprojektovaná podľa rozmerov vzácneho mobiliáru. Počas 400-ročnej histórie sa viackrát sťahoval. Všetci dúfajú, že toto piate, do Bratislavy, už bolo posledné. "Obidve budovy spĺňali ako keby náročné kritériá v danej dobe a boli unikátne pre danú dobu," vysvetlila manželka zberateľa Alexandra Kovácsová.


Lekáreň prežila monarchiu, prvú republiku, slovenský štát aj socializmus.

Po privatizácii skončil mobiliár v súkromných rukách a hrozil jeho vývoz do zahraničia. Z garáže, kde chátral ho od istého Trenčana odkúpil zberateľ Erik Kovács. Vedenie Bratislavy ho presvedčilo, aby ho odpredal za milión eur. Po viac ako roku nabehli siláci a začali sťahovať. "Ja som tam radšej ani nechodil. Ja som sa veľmi bál, len som tam vždy nazrel a počúval som, či náhodou sa niečo nerozbilo," vysvetlil lekárnik a zberateľ Erik Kovács. A veru nerozbilo. Najprv mesto poslalo profesionálov na obhliadky a tí museli vymyslieť plán. Extrémne rýchle sťahovanie napokon trvalo len 6 dní. "Mám také podozrenie, že sa báli, že si to rozmyslím, a že na poslednú chvíľu poviem, že teda to do toho mesta nedám," reagoval zberateľ.

Všetko išlo hladko, až kým neprišla na rad extrémne ťažká mramorová tára

Celý deň sa s ňou siláci trápili, no márne. Práce prerušili a vyrobili špeciálnu plošinu. Stále pritom hrozilo, že sa poškodí aj podlaha, ktorá je vernou replikou tej Bratislavskej z lekárne. Vášnivý zberateľ ale sám o sebe hovorí, že je fanatikom histórie lekárnictva. Mobiliár doplnil drahými nádobami, tie mu ostali. "Možno sa dohodneme a ešte presunieme im do Bratislavy, bezplatne samozrejme, časť expozície keramiky s tým, že musel by som mať garancie, že sa tomu nič nestane," dodal.


V modernej budove ostalo prázdno, ale nie nadlho. "Múzeum farmácie zostane zachované a viem si predstaviť, že do tých priestorov, kde pôvodne bola lekáreň, zakoncipujeme múzeum pravdepodobne historických zbraní," vysvetlila manželka zberateľa. "Mobiliár lekárne Salvator je už v Bratislave. Je v rukách našich odborníkov pod odborným dohľadom," vyjadrila sa hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová. Je v zapečatenom, prísne stráženom priestore, kam sa nateraz nikto nepovolaný nedostane. Historická budova v centre Bratislavy sa musí najprv pripraviť. Kompletne presušiť a zrekonštruovať. To môže trvať celé mesiace.

Kým pôvodný priestor v budove Salvator pre mobiliár pripravia, mesto sa musí rozhodnúť, či tu bude galéria, múzeum farmácie, alebo lekáreň. Jedno je ale isté, priestor bude pre verejnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy