Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Učiteľ z Bratislavy odsúdený na 10 rokov: Mal sexuálne zneužívať 11-ročného chlapca
Zdielať na

Učiteľ z Bratislavy odsúdený na 10 rokov: Mal sexuálne zneužívať 11-ročného chlapca

BRATISLAVA / Učiteľ, ktorého polícia obvinila zo sexuálneho zneužívania 11-ročného chlapca, už pozná definitívny trest. V piatok, 5. novembra, o ňom rozhodol senát Krajského súdu v Bratislave. K zneužívaniu dochádzalo v byte učiteľa.

54-ročný muž sa svojho žiaka dotýkal na rôznych miestach, pričom si ho aj fotografoval. Na nadviazanie kontaktu s chlapcom a jeho mamou využil ich finančnú a sociálnu situáciu. Okresný súd ho odsúdil na 10-ročné väzenie. Bývalý učiteľ s verdiktom okresného súdu nesúhlasil. Vo svojej emotívnej sťažnosti, ktorú v piatok, 5. novembra prečítal sudca, požadoval oslobodiť spod obžaloby.

"Môj život skončil, nezostalo mi nič, len čakanie na smrť, lebo iba ona je vykúpením z tejto neprávosti, sĺz a utrpenia," prečítal sudca z odvolania obžalovaného. "Krajský súd v Bratislave odvolanie obžalovaného proti rozsudku Okresného súdu Bratislava IV., zo dňa 28. mája 2021, zamietol ako nedôvodné," poznamenal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Trest odňatia slobody na desať rokov a doživotný zákaz pedagogickej činnosti 

Senát teda potvrdil 10-ročný trest. Jeho súčasťou je aj doživotný zákaz vykonávania pedagogickej či vychovávateľskej činnosti, respektíve akejkoľvek činnosti, ktorá zahrňuje priamy kontakt s maloletými deťmi. Zároveň mu nariadil aj ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou. Obhajkyňa obžalovaného sa k veci nechcela vyjadrovať.

"Odvolací senát sa stotožnil so všetkými výrokmi prvostupňového súdu, považoval ich za správne a zákonné," upresňuje Adamčiak. Teraz už odsúdený na pojednávanie krajského súdu neprišiel. V odvolaní spomenul aj svoje odsúdenie za podobný trestný čin ešte z roku 1997. "Chcel by som úprimne na záver povedať, že sa celý život hanbím za mrzký čin z roku 1997 a nebolo dňa, kedy som ho neľutoval," prečítal sudca z odvolania obžalovaného.

Trestné činy pedagógov z minulosti už nebudú môcť byť zahladené

Záznam v registri trestov si dal zahladiť a tak sa po rokoch opäť dostal za katedru. Televízia JOJ ešte v roku 2019 po týchto zisteniach na problém upozornila. Ministerstvo školstva teraz od učiteľov vyžaduje nie výpis, ale odpis z registra trestov, ktorý obsahuje aj zahladené trestné činy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy