Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudia majú obavy z reformy zdravotníctva: Ako dopadnú nemocnice na východe Slovenska?
Zdielať na

Ľudia majú obavy z reformy zdravotníctva: Ako dopadnú nemocnice na východe Slovenska?

BRATISLAVA / Chcú dosiahnuť to, aby na nemocničných izbách nemuseli ležať traja až piati pacienti a aby chorí neboli prevážaní do nemocníc, ktoré im aj tak nevedia pomôcť. Aj týmito slovami vysvetľuje premiér Eduard Heger dôležitosť reformy nemocníc. Minister zdravotníctva však ešte stále nevie, ako budú jednotlivé nemocnice vyzerať. Ľudia z regiónov na východe Slovenska preto majú obavy z toho, čo ich vlastne po reforme čaká.

"Dnes šíriť akýkoľvek strach, nevidím na to žiadne podklady," povedal premiér Eduard Heger. "Veľmi by som predbiehal, keby som povedal, že sninská nemocnica bude vyzerať tak alebo tak, lebo to dnes nevieme ani my," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ak ľuďom na krajnom východe vzali nemocnicu, bol by to pre nich podľa starostov obcí nielen zdravotný, ale aj psychologický problém. "Veľa obyvateľov starších žije osamelo, tak jednoducho nie je možné vzdialiť tú nemocnicu ešte ďalej," skonštatovala starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. "Našim ľuďom by tým vznikol veľký problém, už len tým dosahom, to je cez 40 km," povedal starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak.

Navyše, do nemconice privážaujú aj zranených nelegálnych migrantov či turistov z Polonín. Je to najvýchodnejšia nemocnica na Slovensku. Ľudia v regióne však stále nevedia, ako bude po reforme vyzerať. Čoraz častejšie sa totiž hovorí o tom, že súčasný režim zmenia na doliečovacie zariadenie. "Po prvé to doliečovák nebude a po druhé, každá nemocnica bude vyzerať inak. Tak, ako budú v tom regióne potrebovať," vyjadril sa Lengvarský.


"My si veľmi dobre uvedomujeme, že tu na východe sú iné podmienky ako v Bratislave, kde máme tri nemocnice na 10 minút dojazd. My si uvedomujeme, že tá cestná infraštruktúra je tu zanedbaná roky," povedal Heger. Premiér zdôraznil, že záujmom vlády je nastaviť zdravotnú starostlivosť do vyššieho štandardu, ako je to doteraz. "Kde nebudú musieť byť traja až piati na jednej izbe a aby ste neboli odvezený do nemocnice, ktorá vám nevie pomôcť a až potom do nemocnice, ktorá vám pomôže," vyjadril sa Heger.

Nemocnica v Snine funguje už 73 rokov a doposiaľ nemala žiadne dlhy. Petíciu za jej zachovanie, ako regionálnej, podpísalo vyše 23-tisíc ľudí. Na oddeleniach dokonca používajú niektoré prístroje, na ktoré sa vyskladali samotní obyvatelia. "Podporili sme aj kúpu prístrojov a teraz takto o to všetko prísť, tak je to smutné a verím, že k tomu nedôjde," dodal Ladomirjak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy