Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vyzbierali už 1200 ton odpadu zo slovenských riek. Vystavili ho v známych fontánach, kde paradoxne ľuďom vadí viac, ako v prírode
Zdielať na

Vyzbierali už 1200 ton odpadu zo slovenských riek. Vystavili ho v známych fontánach, kde paradoxne ľuďom vadí viac, ako v prírode

BRATISLAVA / Počas uplynulých rokov kopy plávajúceho plastového odpadu v našich riekach nedali viacerým ľuďom na Slovensku pokojne spávať. Chopili sa iniciatívy a začali tento plast zbierať. Zapájali sa školy, rybárske zväzy, občianske združenia.

Pred rokom vznikol aj projekt Nenechajme to plávať v spolupráci Vodohospodárskeho podniku a obchodného reťazca. Za jeden rok vylovili množstvo plastového odpadu. Malú časť z neho vystavili v známych fontánach, s cieľom zistiť, či obyvateľom neprekáža takéto smetisko podobne, ako vo voľnej prírode, kam ho tajne vyhadzujeme.  "Ak ľuďom prekáža odpad vo fontáne, ta prečo nie v rieke?" Takúto otázku kladú iniciátori akcie.

Nebyť dobrovoľníkov z iniciatívy sa názvom Nenechajme to plávať, viac ako poltonová kopa plastového odpadu by aj naďalej plávala v koryte rieky Dunaj. "Vo fontánach každému z nás plastový odpad vadí. Mal by nám však vadiť v našej prírode a v našich riekach," povedal hovorca obchodného reťazca Lidl, Tomáš Bezák. Uložený odpad vo fontánach má okoloidúcich ľudí vyrušiť a zatriasť nimi. "Vyvolať v nich úplne cielene emóciu, že im to bude vadiť" vysvetlil Tomáš Bezák.

Akcia v spolupráci s vodohospodárskym podnikom prebieha v Trenčíne a tiež v Bratislave - Ružinove. 

"Ružinov má k vode veľmi blízko. Jednak tu máme tie najkrajšie jazerá- Štrkovec, Zlaté piesky. Taktiež máme skoro 10 kilometrov pobrežia Dunaja," povedal starosta Ružinova, Martin Chren. Zamestnanci vodohospodárskeho podniku lovili odpad nielen z Dunaja. Iniciatíva Nenechajme to plávať za jeden rok svojej existencie nenechala plávať v slovenských riekach okolo 1200 ton prevažne plastového odpadu.

"Nebolo by to možné bez našich zamestnancov, ktorí aj nad rámec svojich zákonných povinností zbierajú tento odpad," vyjadril sa Bocák.

"Stále platí, že najmä na východe Slovenska, kde je najnižšia miera environmentálneho povedomia je situácia naozaj zlá," povedal hovorca reťazca Lidl. Čiastočne by mohlo pomôcť aj pripravované zálohovanie PET- fliaš od 1. januára 2022, ako aj samotní ľudia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy