Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Heger verí, že aj napriek rozdielnym názorom s Kollárom, vláda dokáže presadiť reformy
Zdielať na

Heger verí, že aj napriek rozdielnym názorom s Kollárom, vláda dokáže presadiť reformy

BRATISLAVA / Prišli s ambicióznym programovým vyhlásením vlády, plným reforiem, ktoré majú pomôcť zúfalému Slovensku. Štyri strany, ktoré zložili koalíciu, však od začiatku vládnutia spoločnosť skôr zaťažujú spormi, ako dávajú nádej na zlepšenie čohokoľvek. Po spore Matovič-Sulík ostatné týždne rezonuje Boris Kollár verzus zvyšok koalície. Vybrali sme najvážnejšie spory vo vláde za uplynulé týždne.

"Ja verím, že každý nezabudol na hlasovanie programového vyhlásenia vlády," povedal Eduard Heger, predseda vlády SR. Súčasná vláda nastúpila do úradu s puncom vlády reformnej, avšak viaceré reformy sú na bode mrazu. A dôvod? Boris Kollár.

Súdna mapa

"So súdnou mapou sa nevyjednáva," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. "Kto túto reformu pani Kolíkovej chce? Ja myslím, že len ona," skonštatoval predseda Sme rodina Boris Kollár.

Reforma nemocníc

"Žiadne lôžka sa rušiť nebudú. Budú sa transformovať," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Nemôžem podporiť stratifikáciu nemocníc, on si potom o dva roky urobí, čo chce a zruší ktorúkoľvek nemocnicu," vyhlásil Kollár.

Reforma Národných parkov

"Vždy sa darí tým, ktorí ich drancujú, aby neboli chránené," vyjadril sa minister životného prostredia SR Ján Budaj. "My tu budeme chrániť hlucháne. Mňa nevolia hlucháni," uviedol Kollár.

Sporný paragraf 363

"Pre mňa je červená čiara spravodlivosť," vyjadril sa Heger. "Naša červená čiara je rušenie 363," vyhlásil Kollár. "Nemôžme zľaviť z reforiem. To by sme zlyhali," zhodnotil Heger.


Koaliční partneri hovoria, že aj hrniec vie vykypieť. "Tá hranica je, ale nepotrebujem niečo odkazovať, oni vedia," upozorňuje Heger. "Snáď nemyslíte, že kvôli jednému Borisovi Kollárovi sa zastaví reformný proces," vyjadril sa predseda SaS Richard Sulík. "Keď to urobia mimo nás, odchádzame z koalície. Si pôjdeme sadnúť do opozície," vyhlásil Kollár. "Cítim veľa vecí, ale som človek dohody a viem, že pre Slovensko je potrebná dohoda v koalícii," dodal Heger.


Premiér k miliónom v schránkach

Premiér Eduard Heger sa v nedeľu vyjadril aj k aktuálnej kauze miliónov eur z pandemickej pomoci, ktoré skončili v zahraničných schránkových firmách. Podľa neho orgány činné v trestnom konaní už konajú. Minister práce Krajniak má jeho dôveru, pretože podľa Hegerových doterajších informácií prevody mali ísť mimo jeho pôsobnosti. Opozícia sa však chystá ministra odvolávať. Premiér v reakcii pripomenul kauzu Lemikon z obdobia vlády Smeru, keď skončili milióny v schránkovej firme na Cypre.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy