Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V obci našli muníciu z druhej svetovej vojny. Kontrolovane ju zničili výbuchom v chotári
Zdielať na

V obci našli muníciu z druhej svetovej vojny. Kontrolovane ju zničili výbuchom v chotári

ILAVA / Malou obcou Tuchyňa neďaleko Ilavy sa podvečer ozval silný výbuch. Všetko však mali pod kontrolou pyrotechnici, ktorí zneškodňovali nájdenú leteckú bombu. Podľa starostu obce ju zhodili americké vojská ešte počas druhej svetovej vojny.

Policajné manévre na obrnenom transportéri, v pohotovosti hasiči i zdravotní záchranári. Tak to vyzeralo v obci Tuchyňa v ilavskom okrese, kde sa o rozruch postaral prekvapujúci, no nebezpečný nalez.

"Stalo sa to pri výkopových prácach pri jednom rodinnom dome," informoval starosta obce Rastislav Krajčík. "Sme kopali základy na plot, zacítili sme niečo tvrdé, zistili sme, že je to kus betónu a nakoniec to bola letecká bomba," opísal vzniknutú situáciu bagrista. 

"Po príchode policajného pyrotechnika bolo zistené, že sa jedná o jeden kus leteckej betónovej bomby z obdobia druhej svetovej vojny, pri ktorej nie je možné vylúčiť, že je bez obsahu trhaviny," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne, Katarína Kuzmová. Privolaní pyrotechnici sa rozhodli zneškodniť muníciu priamo v obecnom chotári. "Našli sme lokalitu, kde by mohla byť táto munícia zneškodnená," uviedol starosta obce. "Za dodržania prísnych bezpečnostných opatrení bolo vykonané kontrolované zničenie výbuchom," doplnila informácie hovorkyňa Katarína Kuzmová. 

Krátko pred zneškodnením bomby sa z lesov ozvali policajné sirény. Následne ticho prerušil tlmený výbuch. "Počas pyrotechnického výjazdu nebola zranená žiadna osoba, ani nedošlo ku škode na majetku," informovala hovorkyňa Katarína Kuzmová. Na koniec pyrotechnického zásahu sa ešte na oblohe zjavila zelena svetlica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy